ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Πάμε άραγε για εκλογές (ή απλώς για επαναστατική γυμναστική);

Μέσα Ιουνίου ή τέλη Αυγούστου τα πρώτα σενάρια

του Χρήστου Ξανθάκη

Μπορεί ρε παιδί μου να πήρε μαθήματα ο Κυριάκος απ’ το ΚΚΕ. Πώς είναι το Κόμμα που άμα τους δει χαλαρούς τους δικούς του, τους τραβάει μια πορεία, μια διαμαρτυρία, μια κατάθεση στεφάνου έστω, κάτι τέλος πάντων για να μην τους αφήνει στη σιέστα και γίνουνε πελτές; Ε, κάπως έτσι. Να σκέφτηκε ο πρωθυπουργός, πολύ καιρό τους έχω τους ..
νεοδημοκράτες στη λούφα και παραλλαγή, όλο εγώ τρέχω να βγάλω τα κάρβουνα απ’ τη φωτιά, κάτσε να τους τσιτώσω λίγο. Και πάρτε μερικούς υπαινιγμούς περί εκλογών, πάρτε κλείσιμο ματιού για κάλπες, να μπείτε σε κατάσταση επιφυλακής και να σπάσουν τα άλατα!
Μπορεί να ‘ναι κι έτσι, δεν λέω. Εγώ θα το ‘κανα δηλαδή, ακόμη και για το γιόλο. Αλλά εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός να έχω στην καμπούρα μου τις αγωνίες και τα άγχη ενός ολόκληρου λαού. Άσε που το αξίωμα το έχει ο άλλος κατακτήσει με εκλογές, δεν πήγε μια μέρα στο ταμείο με την πιστωτική να το ψωνίσει. Οπότε, μπορεί να στέκει κι αυτό το σενάριο, αλλά μη βγάζουμε από την εξίσωση και την εξίσου πιθανή προοπτική μιας μακράς προεκλογικής διαδικασίας η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα με το διάγγελμα Μητσοτάκη και θα πάει ως το παραβάν με βήμα ταχύ.
Ως τον Ιούνιο, ας πούμε, που είναι η πρώτη ημερομηνία που μπορεί να μας προκύψουν εκλογές. Προσωπικώς το αποκλείω, εκτός κι αν ανακαλύψουν αύριο οι επιστήμονες το φάρμακο ή το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και ξεμυτίσουμε απ’ τα σπίτια μέσα στη χαρά γιατί νικήσαμε την αρρώστια. Γκουντ λακ, που λένε και στο χωριό μου στο Τρίκαλο, καλά είναι τα σήριαλ τα τηλεοπτικά αλλά οι επιστημονικές ανακαλύψεις δεν προκύπτουν στο άψε σβήσε από το χέρι του Θεού. Οπότε, μάλλον το σβήνουμε το εν λόγω σενάριο, μιας και τον Ιούνιο, θα είμαστε όλοι και όλες ακόμη μέσα στη ζαλάδα και στην καντήφλα και θα ψάχνουμε περισσότερο κάνα ουζάκι στον ήλιο παρά κάνα σταυρωμένο ψηφοδέλτιο.
Επόμενη επιλογή; Τέλος Αυγούστου κι εδώ αρχίζει και σοβαρεύει το στόρι. Μιλάμε για κομβική ημερομηνία, αμέσως μετά τα μπάνια του λαού και πριν μας βαρέσει κατακούτελα η οικονομική καταστροφή. Διότι τουρίστες δεν θα έρθουν φέτος κι όσοι θα έρθουν λίγα θ’ αφήσουν. Θα βαδίσουμε εν ολίγοις με άδειες τσέπες προς το χειμώνα, με ύφεση μίνιμουμ στο -10 % και ανεργία στο 22 % ακατέβατα. Δεν τα λέω εγώ αυτά, το ΔΝΤ τα λέει και είναι και συντηρητικές εκτιμήσεις σε σχέση με όλα όσα προβλέπουν άλλοι οργανισμοί. Επομένως, τη θες μια εντολή φρέσκια για να εφαρμόσεις μεταρρυθμιστικά προγράμματα (καθίστε κάτω κυρία Ξαφά, δεν σας φώναξε κανείς!) και να διαχειριστείς τον Αρμαγεδδώνα με τσακισμένη τη ράχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χωρίς καυγά, χωρίς τσαμπουκά, με επαναστατική γυμναστική μόνο…
Όλα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις επί χάρτου και σενάρια επί σεναρίων και ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου προκύψει με αυτόν τον καριόλη τον ιό. Καλά πάμε, αλλά όπως μου είπε κι ένας άνθρωπος που ξέρει απ’ αυτά, μια στραβή να γίνει και θα ψάχνουμε να βρούμε τον πάτο μας. Κρατάμε λοιπόν το απολογιστικό διάγγελμα και τον προεκλογικό του τόνο και αναμένουμε μετ’ επιφυλάξεων. Η ταινία είναι τρόμου, δεν είναι περιπέτεια κι όποιος δεν το καταλαβαίνει κινδυνεύει να βρεθεί έξω απ’ το σινεμά με συνοπτικές διαδικασίες!

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr