ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Πολιτικός «σεισμός» στην Τουρκία με ηχηρή ήττα Ερντογάν


Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης στην Τουρκία φαίνεται πως διατηρεί τον έλεγχό του σε πόλεις-κλειδιά στις δημοτικές εκλογές, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην επιτυγχάνει τον στόχο νίκης των μεγάλων αστικών κέντρων που είχε θέσει προεκλογικά και να καταγράφει ιστορική εκλογική «πανωλεθρία».
Με καταμετρημένο το 78% των ψήφων, ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου (CHP) καταγράφει μία συντριπτική νίκη με ποσοστό 50,49% και αναδεικνύεται ως η ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης που αδυνατεί να νικήσει ο Τούρκος πρόεδρος. Ο υποψήφιος του κυβερνητικού AKP Μουράτ Κουρούμ, πρώην υπουργός αστικοποίησης και περιβάλλοντος λαμβάνει περίπου 41%.
Ο Μανσούρ Γιαβάς (CHP), ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Άγκυρας, καταγράφει σημαντική νίκη με 58,96%, στο καταμετρημένο 56%, έναντι 33,5% του αντιπάλου του. «Οι εκλογές έληξαν, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Άγκυρα και τους έξι εκατομμύρια κατοίκους χωρίς διακρίσεις», υποσχέθηκε ο εκλεγμένος δήμαρχος του CHP.

Η νίκη του CHP στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη το 2019 είχε προκαλέσει ρωγμές στο προφίλ του αήττητου Ερντογάν. Πλέον, οι νέες ήττες φαίνεται πως απειλούν με ανατροπή το πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας. Ο Ερντογάν είχε αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο το τελευταίο 48ωρο πριν από τις εκλογές οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί του που «όργωσαν» την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές την Κωνσταντινούπολη.

Στη Σμύρνη με καταμετρημένο το 74,92%, ο Τζεμίλ Τουντσάι του CHP συγκεντρώνει 48,35%, έναντι 37,04% που συγκεντρώνει ο Χαμζά Μουντέν του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Επίσης, στην πόλη Άδανα, ο υποψήφιος του CHP Ζεϊντάν Καραλαρ -στο 52,36% της καταμέτρησης- συγκεντρώνει 47,04% έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν που λαμβάνει 37,58%

Παρόμοια εικόνα και στην Αττάλεια, με τον υποψήφιο του αντιπολιτευόμενου CHP να έχει 48,48% έναντι 40,01% του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος, στο 63,48% της καταμέτρησης.

Ακόμα, στην Προύσα, με καταμετρημένο το 69,57%, ο Μουσταφά Μποσμπέι του CHP δείχνει να κερδίζει με 47,54% έναντι του Ακτάς από το ΑΚΡ που τερματίζει δεύτερος με 38,62%.

Το CHP φαίνεται πως προηγείται σε 36 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, σύμφωνα με τα εν εξελίξει αποτελέσματα. Για την κατακερματισμένη αντιπολίτευση -διχασμένη και απογοητευμένη μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους- η νίκη σε μεγάλα αστικά κέντρα είναι μια σημαντική ώθηση και κινητοποίηση για «σφυροκόπημα» του κυβερνώντος AKP και αμφισβήτηση της «παντοδυναμίας» Ερντογάν.

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας» μετά από 22 χρόνια κυριαρχίας του AKP, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης. «Ήθελαν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Οζγκού Οζέλ.

Περίπου 61 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν δικαίωμα ψήφου σε όλους τους μητροπολιτικούς δήμους και περιφέρειες της χώρας. Η συμμετοχή ήταν περίπου 76%, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, το Κόμμα DEM επρόκειτο να κερδίσει πολλούς από τους δήμους, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα του επιτραπεί να τους διοικήσει. Τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση του Ερντογάν απομάκρυνε εκλεγμένους φιλοκούρδους δημάρχους από τα καθήκοντά τους με κατηγορίες για φερόμενους δεσμούς με Κούρδους μαχητές και τους αντικατέστησε με εντολοδόχους διορισμένους από το κράτος.