ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Έκθετη η ΝΔ μετά το αυτογκόλ Φλωρίδη για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών


Με την πρώτη του ομιλία στη Βουλή ως υπουργός Δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδης προκάλεσε μπελάδες στο Μαξίμου. Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων και σε δευτερολογία του μετά από ερωτήματα του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, το τέως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έπεσε σε γκάφα «αδειάζοντας» τη διάταξη της ΝΔ στον ποινικό κώδικα η οποία κατοχύρωσε το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών. Ο Φλωρίδης β΄λαζοντας αυτογκόλ, είπε χαρακτηριστικά:
«Υπάρχουν ζητήματα στον Ποινικό Κώδικα, τα οποία πρέπει να τα επαναρυθμίσουμε. Η απιστία δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση. Δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία, πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Αυτό εσείς το κάνατε στον Κώδικα του 2019. Επίσης στα ζητήματα της απάτης πρέπει να έχουμε δίωξη αυτεπάγγελτα. Αυτά θα τα επαναφέρω. Πρέπει να αποκαθάρουμε τον Ποινικό Κώδικα από διατάξεις οι οποίες είναι περίεργες. Προστατεύουν συγκεκριμένους. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε. Έχει πολύ δουλειά εκεί να κάνουμε. Ο ελληνικός λαός δικαίως διαμαρτύρεται διότι σου λέει ότι εγώ με το παραμικρό οδηγούμαι σε ένα δικαστήριο ενώ κάποιοι άλλοι πως καταφέρνουν και τη γλιτώνουν; Επειδή αναφερθήκατε στις Τράπεζες κ. Φάμελλε, θέλω να σας πω το εξής: υπήρχε ένα άρθρο στον ποινικό κώδικα που καθιστούσε αδίκημα την τοκογλυφία των τραπεζών. Ξέρετε πότε περιέργως εξαφανίστηκε το άρθρο αυτό από τον ποινικό κώδικα; Στην αναθεώρηση που κάνατε το 2019. Δεν υπάρχει άρθρο για την τοκογλυφία των τραπεζών από τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ και μιλάτε για την προστασία των δανειοληπτών».
Ξέχασε όμως ο υπουργός ότι ακριβώς αυτή τη διάταξη ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019! Για την συγκεκριμένη διάταξη ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.
Το θέμα το σχολίασε σε άμεση ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου: 
"Ο νεόφερτος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά τη συζήτηση στη Βουλή άδειασε τη διάταξη της ΝΔ στον ποινικό κώδικα η οποία κατοχύρωσε το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών.
Απέδωσε την νομοθετική πρωτοβουλία στον… ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας απλώς πως όποιος κάνει τα πάντα για μια υπουργική καρέκλα κάποια στιγμή εκτίθεται.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν παρά να αδειάσουν τον νέο τους υπουργό ή, καλύτερα, να αποδεχτούν τις μεθοδεύσεις τους που παραδέχτηκε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση"
.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη κυβερνητικά στελέχη αναγκάστηκαν να σχολιάσουν με μία εμφανώς αμήχανη διατύπωση: "Η συγκεκριμένη εισήγηση αποτελεί διαχρονική θέση του υπουργού, που δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο".
Προφανώς η διαχρονική θέση του υπουργού δεν ταυτίζεται με τη θέση της κυβέρνησης. Και προφανώς αυτή η εκπεφρασμένη θέση του κυρίου Φλωρίδη δεν συζητήθηκε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά την ανακοίνωση ης σύνθεσης της νέας κυβέρνησης.

Η στιγμή που ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης «αδειάζει» τη διάταξη της #ΝΔ στον ποινικό κώδικα η οποία κατοχύρωσε το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών#Βουλή pic.twitter.com/HCOfwU5UNm