ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Η παραίτηση Λοβέρδου, η... άκρως εμπιστευτική επιστολή στον Ανδρουλάκη και η επόμενη μέρα (στη ΝΔ;)


ΠΑΣΟΚ: «Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές»

Για τους πολλούς ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενο: Ο δυο φορές υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωσε πως παραιτείται από όλα τα όργανα του κόμματος, αλλά και από απλό μέλος. Όπως ανακοίνωσε:
«Από σήμερα παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω.
Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον Πρόεδρο του Κινήματος.
Εύχομαι στον Πρόεδρο, τα στελέχη και τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους.
ΥΓ: Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ’ όλα είναι πεντακάθαρη».
Η αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη

«Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές». Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο από Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με την παραίτηση Λοβάρδου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή έφτασε στα γραφεία του κόμματος σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίησή της στα ΜΜΕ!..
Το «στοίχημα» του ΠΑΣΟΚ για μια μεγάλη πρωταγωνίστρια κεντροαριστερά δεν είναι προσωπικό, δεν είναι 15 παλαιότερων στελεχών. Είναι ένα κρίσιμο πολιτικό «στοίχημα», υποστήριξε ο Δημήτρης Μάντζος αναφερόμενος στην παραίτηση Λοβέρδου, την οποία χαρακτήρισε οικειοθελή.
«Κάθε στέλεχος συμμετέχει οικειοθελώς, ανεξαρτήτως των προσόντων και των περγαμηνών σε ένα κόμμα. Μπορεί να συνεισφέρει, μπορεί να είναι και υποψήφιος αρχηγός ή βουλευτής. Όταν η βούληση αυτή παύει, μπορεί να αποχωρήσει. Η ζωή είναι μια μακρά συνέχεια επιλογών, οι οποίες αξιολογούνται κάθε φορά», συνέχισε στον ίδιο τόνο ο κ. Μάντζος ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επέμεινε στο ότι το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ δεν απευθύνεται σε στελέχη, αλλά σε όλους του πολίτες τους οποίους θέλει να εμπνεύσει με το πρόγραμμά του και το σχέδιό του για τη χώρα.

Η επόμενη ημέρα

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα – Κίνημα Αλλαγής την περίοδο 2000-2023.
Το 2012, διαφώνησε με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε νέα πολιτική κίνηση, τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας από την οποίο προήλθε η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα. Τον φθινόπωρο του 2014 επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο του 2015, διεκδίκησε ανεπιτυχώς την αρχηγία του κόμματος, ενώ ήταν ξανά υποψήφιος στις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη αρχηγού τον Δεκέμβριο του 2021, χωρίς ούτε τότε να εκλεγεί.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την επόμενη κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου καθώς στην παραίτηση δεν κάνει λόγο και για… ιδιώτευση. Να σημειωθεί πάντως ότι σε όλο το προηγούμενο διάστημα οι πολιτικές του θέσεις και ως υποψήφιου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και στην πορεία είχαν ως κεντρική ιδέα την διάρρηξη κάθε επαφής με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα ενώ πολλοί έβλεπαν σε αυτό… συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία.
Πιθανότατα λοιπόν, η επόμενη πολιτική του κίνηση να μην αργήσει τόσο πολύ.

Πάντως στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη προσπαθώντας να αποφύγουν τις επισημάνσεις σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής υποστήριζαν με δηκτικό ύφος ότι ο Ανδρουλάκης ενημερώθηκε για το θέμα από ΜΜΕ. Άλλα στελέχη πάντως συμπλήρωναν ότι η ρήξη είχε συμβεί καιρό πριν κι ότι ο δις υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «οδεύει προφανώς προς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Μάλιστα κάποιοι έσπευσαν να εντάξουν τον Λοβέρδο στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο εν όψει των Eυρωεκλογών.