ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

To Kosmos γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Τζαζ


Την Κυριακή 30 Απριλίου 2023, το Kosmos γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Τζαζ από το πρωί έως το βράδυ με αφιερώματα, μία συναυλία-ντοκουμέντο και πολλή τζαζ. Στις 8 το πρωί, ο Γιώργος Φλωράκης και οι «Σημειώσεις ενός μονομανούς», θυμίζουν μερικές από τις μεγάλες φωνές της jazz. Από την Billie Holiday, μέσω της Cassandra Wilson, στη Samara Joy. Και από τον Johnny Hartmann, μέσω του Kurt Elling, στον Gregory Porter.

Αφιέρωμα στα τζαζ soundtracks, θα παρουσιάσει στην εκπομπή της η Γιώτα Κοτσέτα στις 10 το πρωί. Και είναι πολλά και σημαντικά: Το «Ασανσέρ για Δολοφόνους» του Λουί Μαλ, το «Round Midnight» του Μπερτράντ Ταβερνιέ, το «Whiplash» του Ντάμιεν Σαζέλ αλλά και το πρόσφατο «Soul», το διαμάντι της Pixar. Η τζαζ που εμπνεύστηκε, έζησε, ακούστηκε και αγαπήθηκε μέσα από την μεγάλη οθόνη.

Ο Μιχάλης Καμάκας στις 12 το μεσημέρι, κάνει μία περιήγηση στην πιο σύγχρονη όψη της τζαζ σκηνής της Αγγλίας, η οποία αναδεικνύει διαρκώς νέους μουσικούς: Nubya Garcia, The Comet Is Coming, Kokoroko, Ezra Collective κ.α.

Στις 16:00, ο Ιωσήφ Βάγγερ αφηγείται «Μουσικές Ιστορίες» τραγουδιών της jazz-rock σκηνής. Από την Janis Joplin και τους Doors, μέχρι τους Steely Dan και τον David Bowie.

H τζαζ θα ακουστεί μέσα από τις σελίδες των βιβλίων στις 20:00, στον «Ωκεανό του Ήχου» με την Θάλεια Καραμολέγκου. Από τις «Ιστορίες από την εποχή της τζαζ» του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, το «Σέντραλ Παρκ» του Γκογιόμ Μισσό, την «Τρομπέτα» της Τζάκι Κέι, τον «Χειμώνα στη Λισσαβώνα» του Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα, ως την «Τζαζ της Λογοτεχνίας» του Σάκη Παπαδημητρίου και την σταθερή αγάπη του Χαρούκι Μουρακάμι για την τζαζ αλλά και το κλασικό «Και όμως όμορφα» του Τζεφ Ντάιερ.

Και ακριβώς τα μεσάνυχτα αποχαιρετούμε τον πιανίστα και συνθέτη Ahmad Jamal που πέθανε πριν από λίγες μέρες (16/4/2023) στα 93 του χρόνια. Mε μία συναυλία που έδωσε το 2001 με το τρίο του (Idris Muhamad στα τύμπανα και James Cammack στο μπάσο) στο πλαίσιο του φεστιβάλ Jazz Baltica σε επιμέλεια και παρουσίαση του Γιάννη Δημητριάδη. Ο Ahmad Jamal υπήρξε μεγάλος πιανίστας και ακόμη σπουδαιότερος στυλίστας -ήταν ο μουσικός που λάτρευε ο Miles Davis και υποχρέωνε τους πιανίστες που έπαιζαν μαζί του να τον παρακολουθούν για να μαθαίνουν το στυλ του!

Την Κυριακή 30 Απριλίου 2023, all that Kosmos jazz!