ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

«Ο Γέρος και το Οβάλ Γραφείο»


Ακούγοντας τον 80χρονο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο σε δύο χρόνια, έρχεται στο νου ο Ερνστ Χεμινγουέι και το θρυλικό μυθιστόρημά του: «Ο Γέρος και η Θάλασσα».
Ένα υπέροχο βιβλίο για το οποίο ο μεγάλος Χεμινγουέι πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954, δύο χρόνια μετά την έκδοσή του. Ένας γέρος ψαράς που δεν τα παρατάει. Δεν απελπίζεται, δεν το βάζει κάτω, παρά τα χρόνια του, την κούραση και την εξάντληση. Συνεχίζει να παλεύει, να υπερασπίζεται όσα έχει κερδίσει. «Ο Γέρος και το Οβάλ γραφείο», γράφει μάλιστα χαρακτηριστικά το γερμανικό Der Spiegel σε μια προφανή μεταφορά του έργου του Χεμινγουέι στο πρόσωπο του Μπάιντεν.
Η λατρεία για το …Οβάλ γραφείο ώθησε λοιπόν τον Μπάιντεν; Τι σκοπεύει να κάνει με τη νέα υποψηφιότητά του; «Για να τελειώσει τη δουλειά», όπως είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους την εντολή για άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο.
- απόσπασμα από κείμενο του Μιχάλη Ψύλου στη Ναυτεμπορική (ολόκληρο ΕΔΩ)