ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση των Ραδιοφώνων της EBU


Στην Αθήνα και με οικοδέσποινα την ΕΡΤ, θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Απριλίου η 29η Γενική Συνέλευση των Ραδιοφώνων της EBU, (#RadioAssemblyAthens) με τη συμμετοχή πλέον των 80 συνέδρων από τις περισσότερες χώρες μέλη της EBU.  Κάθε χρόνο ανώτατα στελέχη των δημόσιων ραδιοφωνιών συναντώνται και χαράσσουν τη στρατηγική και τις επόμενες κινήσεις για το ραδιόφωνο, το μέσο που αποτέλεσε το ιστορικό θεμέλιο όλων των δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων.

Βασικό θέμα της συνέλευσης στην Αθήνα είναι η αναζήτηση των τρόπων που το ραδιόφωνο μπορεί να γίνει ελκυστικότερο στις νέες γενιές, ενώ θα διερευνηθούν οι εξελίξεις ως προς περιεχόμενο, τη μορφή και τη διανομή του ήχου, κυρίως στην εποχή του 5G, των smart cars και της τεχνητής νοημοσύνης.

Η εξωστρεφής πορεία της ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει στελέχη της εκλεγμένα στις σημαντικότερες Επιτροπές της EBU, και ως επιστέγασμα, τώρα, διοργανώνει και φιλοξενεί το σημαντικότερο ραδιοφωνικό γεγονός της χρονιάς, υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Προγράμματος της ΕΡΤ.

Το καλωσόρισμα εκ μέρους της ΕΡΤ θα απευθύνει κατά την έναρξη των εργασιών ο διευθυντής Ραδιοφωνικών Σταθμών της Γενικής Διεύθυνσης Προγράμματος της ΕΡΤ Φώτης Απέργης, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι: Graham Ellis (BBC), πρόεδρος του Radio Committee, Serge Schick στέλεχος του γαλλικού RFI και αντιπρόεδρος του EBU Radio Committee, Sibyle Veil διευθύνουσα σύμβουλος της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, Javier Sanchez διευθυντής Καινοτομίας του ισπανικού RTVE, Edita Kudlacova επικεφαλής Ραδιοφώνων της EBU, Mike Nugent αναπληρωτής γενικός διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ και πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της EBU, Μαρία Κοζάκου επικεφαλής του Δεύτερου Προγράμματος και μέλος του Radio Committee, αλλά και της Ομάδας Διεθνών Σχέσεων της EBU.

Τη δεύτερη μέρα της συνέλευσης θα διεξαχθούν οι εκλογές για τη νέα Επιτροπή Ραδιοφώνου (Radio Committee) και με ελληνικό ενδιαφέρον. Η Επιτροπή Ραδιοφώνου της EBU είναι το κύριο όργανο χάραξης πολιτικής στον τομέα του ήχου, προωθώντας την καινοτομία, τον μετασχηματισμό, ενώ υποστηρίζει και τα μέλη της σε περιόδους κρίσης.

Την Πέμπτη το βράδυ οι σύνεδροι έχουν προσκληθεί από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ προκειμένου να παρακολουθήσουν τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο της Μουσικής. Θα παρουσιαστούν έργα Μότσαρτ, Σοστακόβιτς και Μπαχ, με σολίστ τον πιανίστα Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη και διευθυντή Ορχήστρας τον Μιχάλη Οικονόμου.

Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το απόγευμα με επίσκεψη των συνέδρων στην Εθνική Πινακοθήκη. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εθνικής Πινακοθήκης με τα μουσικά-πολιτιστικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εκθέσεις, σε δύο γλώσσες. Τη μια εκ των ξεναγήσεων θα κάνει η ίδια η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κυρία Συραγώ Τσιάρα.