ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Ποδόσφαιρο και Εθνική Αντίσταση


Δύο ξεχωριστές εκπομπές μνήμης θα μεταδοθούν από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ την Κυριακή 30 Απριλίου και την Πρωτομαγιά. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 30 Απριλίου θα μεταδοθεί το πρώτο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ "Ποδόσφαιρο και Εθνική Αντίσταση", στο πλαίσιο της εκπομπής στα "Γήπεδα της Ιστορίας", που μεταδίδεται κάθε Κυριακή, 10 με 11 το πρωί.
Οι αθλητές που αντιστάθηκαν στους ναζί, που πολέμησαν για τις ιδέες τους, που στάθηκαν δίπλα στους ανυπεράσπιστους, οι αθλητές που φυλακίστηκαν, που βασανίστηκαν, που εξορίστηκαν, που στάθηκαν μπροστά από έναν πέτρινο τοίχο και απέναντι από ένα πολυβόλο, φορώντας τη φανέλα με τα χρώματα της ομάδας τους. Στο ντοκιμαντέρ ξετυλίγεται η αντιστασιακή δράση συλλογικών φορέων και αθλητών την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Τα πρόσωπα και τα γεγονότα συνθέτουν έναν καμβά όπου το ποδόσφαιρο συναντά την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί την Κυριακή 7 Μαΐου.
Ανήμερα της Πρωτομαγιάς, η εκπομπή της ΕΡΑ ΣΠΟΡ "Έλα απόψε στου Θωμά" θα μεταδώσει ένα επεισόδιο αφιερωμένο στην εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή. Μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιζησάντων του στρατοπέδου Χαϊδαρίου ξετυλίγεται το χρονικό της εκτέλεσης: από τη Μεταξική δικτατορία και την Ακροναυπλία, στη ναζιστική κατοχή και στη δολοφονία του ναζί αξιωματικού στους Μολάους. Το τελευταίο βράδυ στο κολαστήριο της Δυτικής Αθήνας, η διαδρομή του θανάτου από το Χαϊδάρι μέχρι την Καισαριανή, τα γράμματα των μελλοθανάτων. Ακούγονται τραγούδια που γράφτηκαν για την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά στην Καισαριανή, μέρα Δευτέρα, όπως και τη μέρα μετάδοσης της εκπομπής.
Στην έρευνα και παρουσίαση των εκπομών ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης.