ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Αυτοάμυνα με μαζικές υποκλοπές


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Αν πιστεύεις ότι είσαι περικυκλωμένος από περίεργους τύπους που σου κάνουν τους φίλους, αλλά καραδοκούν για να σου τη φέρουν, και από ύποπτα πρόσωπα που βυσσοδομούν για να σε ξεκάνουν, πώς πορεύεσαι; Ποια μέτρα παίρνεις για να τους εξουδετερώσεις; Ιδού μια συνταγή: Παρακολουθείς τον υποψήφιο αρχηγό κόμματος για να γνωρίζεις, στην περίπτωση που νικήσει στην εσωκομματική αναμέτρηση, τι σκέφτεται για το ζήτημα που σε απασχολεί.
 Πώς δηλαδή θα κινηθεί στο θέμα των πολιτικών συμμαχιών. Τον παρακολουθείς, επίσης, μήπως και πέσεις πάνω σε μυστικά του τα οποία θα κρατήσεις κάβα μπας και σου χρειαστούν στο μέλλον για να τον πιέσεις να συμπεριφερθεί όπως εσύ επιθυμείς και ενδεχομένως για να τον εκβιάσεις για το καλό της πατρίδας βεβαίως βεβαίως. Παρακολουθείς ταυτοχρόνως και τον εσωκομματικό αντίπαλό του, παρά το γεγονός ότι οι απόψεις του είναι πολύ φιλικές για σένα και τις επιλογές σου. Τον παρακολουθείς όχι γιατί φοβάσαι ότι θα σε πουλήσει, αλλά για να τον έχεις στο χέρι για παν ενδεχόμενο.
Θέλεις όμως να ξέρεις πώς κινείται και αυτός που διεκδικεί την εξουσία και το έχει βάλει σκοπό να σε αποκαθηλώσει. Αυτός είναι μάλλον υποψιασμένος γιατί, όπως σου λένε διάφορες επαφές σου, έχει μια… κακιά συνήθεια. Στις συναντήσεις που κάνει ζητάει από τους συνομιλητές του να αφήνουν τα κινητά τους έξω από το γραφείο για λόγους ασφαλείας, όπως τους λέει. Δεν τους ψάχνει μήπως είναι καλωδιωμένοι, δεν θέλει να τους προσβάλει, αλλά παίρνει κάπως τα μέτρα του. Οπότε, δεν το κάνεις απευθείας, αλλά μέσω στενών συνεργατών του, οι οποίοι έχουν καθημερινές επαφές μαζί του. Μαθαίνεις έτσι από σπόντα τις σκέψεις του και μπορείς να προβλέψεις τις κινήσεις του. Η αυτοπεποίθησή σου φουντώνει. Είσαι προστατευμένος από παντού. Είσαι όντως ή παρασύρεσαι στον εφησυχασμό; Κάτι δεν σ’ αφήνει να ηρεμήσεις. Υπάρχουν και άλλοι εχθροί. Πολλοί. Συνεργάτες σου για τους οποίους δεν είσαι και πολύ σίγουρος ότι θα σου σταθούν αν η κατάσταση στραβώσει. Πρόσωπα που σου οφείλουν τα πάντα, αλλά όπως σε έχει διδάξει ο πατέρας σου «ουδείς βεβαιότερος εχθρός του ευεργετηθέντος». Αυτός το έμαθε με καθυστέρηση και το πλήρωσε ακριβά. Εσύ δεν πρέπει να πάθεις το ίδιο. Μην εμπιστεύεσαι κανέναν. Ούτε τον εαυτό σου όταν αυτοθαυμάζεσαι στον καθρέφτη. Αυτοάμυνα λοιπόν.
Υπάρχουν και ορισμένοι δημοσιογράφοι που δεν λένε να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις σου, που αντιστέκονται στις προσκλήσεις σου να ενταχθούν στον κύκλο των οπαδών σου και επιμένουν να ερευνούν. Και οι… άτιμοι σκαλίζουν παλιές και νέες ιστορίες. 
Επισύνδεση γρήγορα για να καλύψεις τα νώτα σου. Με τους μερακλήδες δικαστές και εισαγγελείς, που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι τα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης που λέμε είναι μια γλυκερή παρόλα ικανή να πείσει μόνο τους αφελείς, τι κάνεις; Θα τους αφήσεις να μπλέκονται στα πόδια σου; Αυτοκτονικό. Δεν μπορεί, κάτι θα έχουν να κρύψουν κι αυτοί από το παρελθόν τους. Σιγά μην είναι άγιοι. Πώς το μαθαίνεις; Επισύνδεση.
Υπάρχουν όμως και επιχειρηματίες που είναι ατίθασοι. Εχουν δύναμη. Τα θέλουν όλα. Ενδεχομένως να έχουν και πολιτικές φιλοδοξίες. Σε στήριξαν, αλλά διαπιστώνεις ότι είναι θυμωμένοι και προσπαθούν να απλώσουν την επιρροή τους πέρα από τα όρια που εσύ μπορείς να ανεχτείς. Επισύνδεση αμέσως. Και επειδή οι Τούρκοι παραμονεύουν, οι εταιρείες που μας πουλάνε όπλα μοιράζουν μίζες, βάλε στις παρακολουθήσεις ένστολους, στελέχη μυστικών υπηρεσιών, οικονομικούς παράγοντες, για να ’χεις το κεφάλι σου ήσυχο. Κι αν ούτε τότε καταφέρεις να νιώσεις ασφάλεια, ένα σου μένει να κάνεις: να παρακολουθείς και τον εαυτό σου. Πού ξέρεις, μπορεί εσύ ο ίδιος να σκάβεις τον λάκκο σου και να μην το έχεις συνειδητοποιήσει.

** το κείμενο του Τ. Πάππα είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (05.12.2022)