ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Οργή Ευρωσοσιαλιστών κατά Καϊλή - Έσπασε την αποχή και ψήφισε δεξιό υποψήφιο


Η επιλογή της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής Εύας Καϊλή να σπάσει την «κομματική γραμμή» των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για αποχή στην ψηφοφορία για τον επόμενο γραμματέα της Ευρωβουλής, ψηφίζοντας μάλιστα τον Τσιοτσέτι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την έφερε στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων και αντιδράσεων από την ευρωομάδα της.
Στη διαδικασία εκλογής συμμετέχουν η πρόεδρος της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα και οι 14 αντιπρόεδροι. Η υποψηφιότητα στηρίχθηκε από το ΕΛΚ, το Renew Europe και τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), ενώ απείχαν επίσημα Ευρωσοσιαλιστές, Αριστερά και Πράσινοι.
Η Καϊλή μαζί με την ιταλίδα Πίνα Πικιέρνο (επίσης αντιπρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών) ωστόσο «έσπασαν» την επίσημη αποχή και ψήφισαν υπέρ του Τσιοτσέτι.
Όπως αναφέρει σε εκτενές θέμα του το EURACTIV «σε κλειστή συνάντηση της ευρωομάδας των σοσιαλιστών την περασμένη εβδομάδα, οι δυο ευρωβουλευτές δέχθηκαν έντονη κριτική για την στάση τους από διάφορες εθνικές αντιπροσωπείες. "Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, οι Ολλανδοί και γενικά ο ευρωπαϊκός βορράς ήταν έντονα επικριτικός", τόνισε πηγή των ευρωσοσιαλιστών που συμμετείχε στην κλειστή συνάντηση. Μια άλλη πηγή υπογράμμισε ότι είναι "φυσιολογικό ... πήγαν ενάντια στη θέση της ομάδας, που ήταν ξεκάθαρα πλειοψηφική". Μια τρίτη πηγή τόνισε ότι έντονα ενοχλημένη φαίνεται να είναι και η επικεφαλής της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρσία η οποία μάλιστα "έβαλε πλάτες" για την εκλογή της Εύας Καϊλή στην αντιπροεδρία της Ευρωβουλής παρόλο "που την είχαν προειδοποιήσει ότι στην πραγματικότητα με την επιλογή της αυτή θα έχει τέσσερις και όχι πέντε θέσεις [οι σοσιαλιστές έχουν πέντε αντιπροεδρίες]".
Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά πηγής του Euractiv στο ότι «το θέμα ξεκινά από την Ελλάδα με την δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και επεκτείνεται στην Ευρώπη». Στο σχετικό θέμα υπογραμμίζεται επίσης η απουσία της Καϊλή από την Επιτροπή PEGA για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, όταν είχε γίνει η ακρόαση των Ελλήνων δημοσιογράφων. «Δεν πέρασε απαρατήρητο από την ηγεσία των Ευρωσοσιαλιστών», όπως σημειώνεται.