ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Θυμίζει Σημίτη το κόλπο με το ρεύμα!


του Χρήστου Ξανθάκη 


Αλήθειες να λέμε παιδιά, τα μεγάλα τα κόλπα επί Σημίτη διαδραματίσθηκαν.
Τι να πρωτοθυμηθούμε δηλαδή, το Ευρώπουλο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους Εξοπλισμούς, το Χρηματιστήριο τίγκα είναι ο κατάλογος.
Κατά τ’ άλλα ευνομία και ευταξία και πρωθυπουργός υπεράνω πάσης υποψίας, καμία σχέση με πιτσικαρισμένα Πάμπερς και λοιπές «αμαρτίες» (πόσα εισαγωγικά να βάλω Θεέ μου;) του πράσινου παρελθόντος.
Και βουλωμένα στόματα με τζάμπα χρήμα, πάρε κόσμε δάνεια από σπίτι να αγοράσεις μέχρι κωλόχαρτο να ψωνίσεις. Κανείς και καμιά δεν μίλαγε γι’ αυτό το καταπληκτικό σκηνικό, απ’ έξω κούκλα κι από μέσα πανούκλα…

Τέλος πάντων κάποια στιγμή μας τελείωσε ο Κινέζος γιατί σκίστηκε σαν χασές το παραμύθι, πήγε να γίνει η τρίπλα με τον ΓΑΠ, τον τάπωσε ο Καραμανλής, πήρε το δρόμο της η φάση. Και από τότε αλλάξαμε ένα σωρό φορές και κόμματα εξουσίας και κυβερνήσεις.
Αλλά σε καμία εξ αυτών, ως τώρα, δεν είχαμε κόλπα μεγάλα, αντάξια της σημιτικής κορύφωσης. Κάτι μικρά, κάτι μικρομεσαία μας προέκυπταν κι αυτά όχι διαρκώς και σε τακτική βάση. Ακόμη και της Novartis η ραψωδία, ψιλικατζίδικο ήταν μπροστά στα μεγαλεία της οκταετίας Κώστα Σημίτη. Τριακόσια εκατομμύρια ρε φίλε πλήρωσε η εταιρεία στο αμερικάνικο δημόσιο για τις δωροδοκίες της στην Ελλάδα, ούτε καν μηνιάτικο για τα γεράκια της χρηματιστηριακής φούσκας. Μη σου πω ούτε καν δεκαπενθήμερο…

Τώρα όμως, άλλαξε το βιολί. Τώρα έχουμε ένα κόλπο τόσο μεγάλο που ακόμη και τον Κινέζο θα τον γέμιζε υπερηφάνεια. Τώρα επιτέλους μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ, για δεκάδες δισεκατομμύρια και όχι για ψωροεκατομμυριάκια της συμφοράς, για στραγάλια και φιστίκια που έλεγε και ο συγχωρεμένος (;) ο Βγενόπουλος. Τώρα αδειάζουν οι τσέπες των Ελλήνων και των Ελληνίδων με ταχύτητα που θα έκανε κι αυτόν τον σβούρα τον Χάμιλτον να κοκκινίζει απ’ τη ντροπή του.

Τώρα, ένας στους δέκα καταναλωτές δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα!
Τώρα οι λογαριασμοί που είναι ληξιπρόθεσμοι πάνω από 45 ημέρες παραμένουν απλήρωτοι σε ποσοστό 45 %, όταν πριν από ένα χρόνο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κάτω του 20 %.
Τώρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών προς τους προμηθευτές ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ και το ποσοστό των ανεξόφλητων λογαριασμών φτάνει κατά προσέγγιση το 4 % του τζίρου από περίπου 1% - 1,5 % πριν από έναν χρόνο.

Και ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;
Παίρνουμε φράγκα από τον κρατικό κορβανά (που έχει γεμίσει λόγω ακρίβειας, όπως εντίμως παραδέχθηκε ο Σταϊκούρας) και μπουκώνουμε τους παρόχους. Πάνω από 3 δις. ευρώ για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και έπεται συνέχεια. Με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Αδαμίδη να καταγγέλλει ότι η πάροχοι αυτή τη στιγμή αγοράζουν ρεύμα στα 454 ευρώ τη μεγαβατώρα και την πουλάνε στα 790 ευρώ. Καπελάκι δηλαδή απ’ αυτά που φόραγε η εκλιπούσα Ελισάβετ, ύψους 74 %, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι θα φορολογήσει κατά 90 % τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Να το ακούνε στις σχολές λογιστικής και να κατουριούνται στα γέλια…

Και έπεται συνέχεια, φυσικά, με αφορμή τους περιορισμούς στην κατάναλωση ρεύματος λόγω ρώσικου εμπάργκο. Αλλά έτσι πάει κι αλλιώς δεν γίνεται. Ως την ώρα που το «Δ» της ΔΕΗ θα σημάνει ξανά «Δημόσια» και όχι «Διασπάθιση», θα πέφτει γδάρσιμο και φριτέζα μέχρι να πούνε όλοι και όλες «ήμαρτον». Να δούμε μόνο αν θα το θυμούνται και στην κάλπη το βασανιστήριο ή θα ξαναπάνε για μπάνιο έλα μωρέ δε γαμιέται…

Υ.Γ. 1:
Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε στο Open ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, οι εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά, ξεπέρασαν τις 305.000 το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022, όταν πέρυσι για όλο το 2021 ήταν περίπου 168.000. Και έπεται συνέχεια!

Υ.Γ. 2: Στην Ολλανδία, μια από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν το σφυροδρέπανο στη σημαία τους, αποφάσισαν να βάλουν πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, οι τιμές στην ενέργεια θα περιοριστούν στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2022 για τη μέση ποσότητα φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν τα νοικοκυριά.

Υ.Γ. 3:
Εν τω μεταξύ, στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Λευτέρης Ζαγορίτης (πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας) υπογράμμισε την αύξηση (κατά 77%) των αναφορών για τους παρόχους ενέργειας το 2021, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα διογκώθηκε τόσο από την μεγάλη αύξηση των χρεώσεων όσο και από την στρέβλωση του ανταγωνισμού. Όλα αυτά πολύ πριν διατάξει ο Πούτιν την εγκληματική εισβολή στην Ουκρανία…

Υ.Γ. 4
: Άλλα κουμμούνια και στη Γερμανία:
Αφού ζήτησε δύο φορές κρατική ενίσχυση τελικά, ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper κρατικοποιείται λόγω της σοβαρής ενεργειακής κρίσης που βαράει ολόκληρη την Ευρώπη!
  • το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το Newpost