ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Γιατί χαμογελάει η Novartis με την αγωγή του Δημοσίου


Η κυβέρνηση αφαίρεσε από τη δικογραφία τις υπερτιμολογήσεις και τις αδρές δωροδοκίες σε κρατικούς αξιωματούχους, κρατώντας μόνο τις υπερσυνταγογραφήσεις από γιατρούς, που κι αυτές έχουν παραγραφεί.
Στάχτη στα μάτια των πολιτών επιχείρησαν να ρίξουν χθες αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, επαναλαμβάνοντας τα περί αγωγής του Δημοσίου εναντίον της NOVARTIS. Μάλιστα ο υπουργός σε δελτίο Τύπου αναφέρει για πρώτη φορά και συγκεκριμένο ποσό: «Σήμερα το ελληνικό δημόσιο κατέθεσε αγωγή κατά της Novartis ποσού 214 εκατ. ευρώ για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί από τις πράξεις που η ίδια η εταιρεία έχει ομολογήσει στις ΗΠΑ και αφορούν στο χρηματισμό γιατρών. Το ελληνικό δημόσιο επιφυλάσσεται με νεότερη αγωγή να διεκδικήσει την οποιαδήποτε ζημία έχει υποστεί και είμαστε ξεκάθαροι ότι θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις κατά της εταιρείας Novartis για τις παράνομες πρακτικές της».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα «παπαγαλάκια» της αφού ταλαντεύτηκαν επί μακρόν με τη θεωρία του σκανδάλου, «που δεν είναι σκάνδαλο αλλά σκευωρία εισαγγελέων και δημοσιογράφων», τώρα αποφάσισε –προκειμένου να σώσει τα ελάχιστα προσχήματα– ότι θα συνταχθεί κατά το ήμισυ με την αμερικανική Δικαιοσύνη («Novartis: παραμύθι χωρίς “όνομα”», «ΕΦ.ΣΥΝ.» 4.6.2022).

Ομως η κυβέρνηση αφαιρεί από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που έκανε στις ΗΠΑ η φαρμακευτική το πλέον «βαρύ» σκέλος της δικογραφίας τού FBI, δηλαδή τις αποδεδειγμένες υπερτιμολογήσεις και τις δωροδοκίες αξιωματούχων και ιδιωτών στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση μειώνει στο μισό το ποσό που διεκδίκησε και έλαβε η αμερικανική Δικαιοσύνη από την εταιρεία μόνο για τις αθέμιτες πρακτικές της στη χώρα μας και δείχνει πως θέλει να ξεμπερδεύει κουνώντας το δάχτυλο στους γιατρούς.

Φυσικά τα μικρά σχετικά ποσά που έλαβε για υπερσυνταγογραφήσεις μεγάλος αριθμός γιατρών αφορούν ήδη παραγεγραμμένα αδικήματα, οπότε μιας και ούτε τα ονόματα θα γίνουν γνωστά, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η Novartis προφανώς θα τρίβει τα χέρια μαζί με τα πρώην και νυν στελέχη της στην Ελλάδα καθώς οι μόνοι που θα πληρώσουν το σκάνδαλο στην υγεία είναι εκείνοι που το διερεύνησαν και εκείνοι που συνέβαλαν στην αποκάλυψή του. Τα 214 εκατ. ευρώ για την εταιρεία είναι φυσικά ελάχιστα μπροστά στα κέρδη που αποκόμισε στη χώρα μας όταν «βοηθούσε» με κάθε τρόπο στην προώθηση των πιο ακριβά κοστολογημένων στην Ελλάδα φαρμάκων και πάντα με το αζημίωτο.

Η ευρωπαϊκή οδηγία

Ας μη γελιούνται όμως στο Μαξίμου. Η αμερικανική Δικαιοσύνη πέτυχε τον συμβιβασμό με βάσει τις μαρτυρίες των εκεί και των εδώ προστατευόμενων μαρτύρων και ακριβώς αυτές τις πρακτικές παραδέχτηκε η φαρμακευτική ότι χρησιμοποίησε στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία για τους προστατευόμενους μάρτυρες, παρά την υπόσχεση του υπουργού Κ. Τσιάρα διά του αντιπροσώπου του στην Ευρωβουλή.
Πώς λοιπόν από τις υπερτιμολογήσεις, τις αδρές δωροδοκίες σε κρατικούς αξιωματούχους και τις συνταγογραφήσεις το υπουργείο κρατάει μόνο το τελευταίο κομμάτι και με ποια ακριβώς πετσοκομμένη δικογραφία θα ακολουθήσει η δικαστική κρίση; Πέρα από το διεθνές ρεζιλίκι, με ποια λογική θα κριθεί η αγωγή του Δημοσίου όταν οι χιλιάδων σελίδων δικογραφίες, τα αρχεία της ίδιας της εταιρείας που κατασχέθηκαν, τα πολυσέλιδα πορίσματα των επιθεωρητών, τα στοιχεία και οι μαρτυρίες προστατευόμενων και μη μαρτύρων εδώ και στις ΗΠΑ, το παραποιημένο έγγραφο του FBI ετοιμάζονται να κάνουν φτερά; Εκτός κι αν το πρόβλημα και της Δικαιοσύνης είναι η καταδίκη όσων λειτουργών της τόλμησαν να ερευνήσουν και πολιτικά πρόσωπα. Αν είναι έτσι, γίνεται κατανοητό γιατί η Ελλάδα κατρακυλάει συνεχώς στον δείκτη κράτους δικαίου και ειδικότερα στην επιρροή της εκτελεστικής εξουσίας στην ανεξαρτησία της.

Αντα Ψαρρά