ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Πόσοι απασχολούνται στην ΕΡΤ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και σε ποιες δομές και ειδικότητες;


Νατάσα Γκαρά: Κύριε Ζούλα, έχετε σκοπό να παραιτηθείτε ή θα συνεχίσετε
να απαξιώνετε με τις πρακτικές σας την εικόνα της ΕΡΤ;

Δριμεία κριτική προς τους κ.κ. Ζούλα και Γαμπρίτσο άσκησε η αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασίας Γκαρά, κατά την ακρόαση της διοίκησης της ΕΡΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Η κυρία Γκαρά αναφέρθηκε στα δεκάδες περιστατικά παρεμβάσεων στο δημοσιογραφικό έργο αλλά και λογοκρισίας στην ΕΡΤ όπως την εντολή να μην παίζουν πλάνα από το κορωνογλέντι του Πρωθυπουργού στην Ικαρία. Υπενθύμισε το φιάσκο με τον «αόρατο» ανταποκριτή στη Μόσχα τονίζοντας το πρωτοφανές της μαζικής διαγραφής από την ΕΣΗΕΑ ολόκληρης της διοικητικής πυραμίδας του ενημερωτικού τομέα της ΕΡΤ εξαιτίας της υπόθεσης αυτής.
Αναφέρθηκε επίσης στη μονομέρεια που χαρακτηρίζει την ΕΡΤ των τελευταίων ετών επικαλούμενη τα στοιχεία της Έκθεσης Πολιτικής Πολυφωνίας του ΕΣΡ, σύμφωνα με τα οποία η ΝΔ και η κυβέρνηση απορροφούν το 72% της τηλεοπτικής κάλυψης της ΕΡΤ.
Η Βουλευτής Έβρου επέκρινε, επίσης, την απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ να «επιβραβεύσει» με μπόνους τον εαυτό του καθώς και μια κλειστή διευθυντική ομάδα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τη στιγμή που καθυστερεί εδώ και 2 χρόνια την υπογραφή Συλλογικής Συμβάσης Εργασίας με τα σωματεία των εργαζομένων.
Στάθηκε δε στην αδιαφορία και υποβάθμιση των εργαζομένων ξεκινώντας από τον παραγκωνισμό έμπειρων στελεχών μέχρι την αποστολή στην Ουκρανία χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Η κα. Γκαρά ζήτησε επιτακτικά από τη Διοίκηση να φέρει αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με το πόσοι απασχολούνται στην ΕΡΤ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε ποιες δομές και ειδικότητες.
Τέλος αναφέρθηκε και στο τεράστιο χρέος που εμφανίζεται να οφείλουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας από τη μη απόδοση του ανταποδοτικού τέλους στην ΕΡΤ, οφειλή που φαίνεται να ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ.
Η κυρία Γκαρά είπε χαρακτηριστικά:
Να μιλήσουμε, κυρίες και κύριοι και για τη διαφάνεια, μιας και αναφέρεται στην πρόσκληση της σημερινής συζήτησης. Ποια διαφάνεια, άραγε, επικαλείστε όταν ακόμη και τώρα παραμένει άγνωστος ο αριθμός των εργαζομένων που εργάζονται στην ΕΡΤ μέσω διαφόρων εταιρειών; Όπως άγνωστος παραμένει και ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Άγνωστες παραμένουν οι ειδικότητες που καλύπτουν, αλλά και σε ποιες δομές της ΕΡΤ εργάζονται, αλλά
και με ποιες αμοιβές. 
Επίσης, τρία χρόνια τώρα κύριοι, δεν έχει περάσει ένας μήνας, που να μην έχουμε κάποιο περιστατικό παρέμβασης στο δημοσιογραφικό έργο. Καταγγελίες για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αποσιώπησης γεγονότων και αντίθετης άποψης, φαινόμενα λογοκρισίας, κοψίματος εκπομπών, μέχρι και εκφοβισμού δημοσιογράφων της ΕΡΤ.
Έχουν, ήδη, καταγραφεί και έχουν δημοσιευτεί τέτοια περιστατικά, στους 22 πρώτους μήνες επί δικής σας διοίκησης, με κορυφαίο, φυσικά, το πολύ γνωστό κορωνοπάρτι του κυρίου Μητσοτάκη στην Ικαρία και την εντολή να μην παίζουν τα πλάνα του Πρωθυπουργού να γλεντάει εν μέσω καραντίνας, την ώρα που ελληνικός λαός βίωνε σκληρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Φυσικά δεν ήταν το μόνο περιστατικό ωμής λογοκρισίας το οποίο έχει καταγγελθεί. 
  • Το κόψιμο του τραγουδιστή Μητσοτάκη,
  • ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του κ. Σίδερη,
  • η λογοκρισία σε ρεπορτάζ της κυρίας Νικολάρα,
  • το κόψιμο της ερώτησης Ολλανδής δημοσιογράφου προς τον Πρωθυπουργό,
  • το κόψιμο βουλευτών της αντιπολίτευσης από τις ιστοσελίδες της ΕΡΤ και πολλά άλλα περιστατικά.
H  αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασίας Γκαρά ερωτά:
  • "Κύριε Ζούλα, θα μου επιτρέψετε, δεδομένων των γεγονότων, σχετικά με την καταστρατήγηση κάθε κανόνα δεοντολογίας στον τομέα ευθύνης σας και δεδομένης της διαγραφής σας από την ΕΣΗΕΑ, έχετε σκοπό να παραιτηθείτε ή θα συνεχίσετε να απαξιώνετε με τις πρακτικές σας την εικόνα της ΕΡΤ;
  • Κύριε Γαμπρίτσο, ως διευθύνων σύμβουλος, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί το διάστημα υπεύθυνή σας, ώστε να αποτρέψετε αντιδεοντολογικές πρακτικές και την επιβολή μιας αντιεπαγγελματικής κουλτούρας από τους ιθύνοντες του τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ που οδήγησαν στη μαζική διαγραφή των στελεχών αυτών για πολύ σοβαρά αδικήματα κώδικα δεοντολογίας;
Επίσης, θα θέλαμε μια ενημέρωση για το πόσοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ απασχολούνται σήμερα με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου εργασίας, τι ειδικότητας είναι και σε ποιες δομές εργάζονται και που κυμαίνονται οι αμοιβές τους, πόσο κοστίζουν στην ΕΡΤ ετησίως οι μισθωμένες υπηρεσίες που αφορούν μοντάζ, βαν, συνεργεία κ.λπ.; Και εάν έχει υπολογιστεί, πόσο θα κόστιζε η ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής στην ΕΡΤ; Πόσες είναι οι μεικτές και εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ εκτός των σειρών και των τηλεπαιχνιδιών; Ποια είναι η δαπάνη και με ποια κριτήρια έχουν επιλεγεί; Για ποιους λόγους δεν αποδίδεται στην ΕΡΤ το ανταποδοτικό τέλος από τους παρόχους ενέργειας όταν αυτοί εμφανίζουν
υπερκέρδη και σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει προκειμένου να αποδίδεται το ανταποδοτικό τέλος και να υπάρχει καλύτερη διαχείριση και για εσάς στο οικονομικό επίπεδο;
Και τέλος, από την τρίχρονη εμπειρία και των δύο, θεωρείτε σωστή την υπαγωγή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα υπό τον άμεσο έλεγχο του Μεγάρου Μαξίμου και του Πρωθυπουργού; Θεωρείτε ότι είναι λειτουργικό; Πιστεύετε πως κάτι τέτοιο ενισχύει την αυτονομία και την ανεξαρτησία της ΕΡΤ; Δεν θεωρείτε πως η πρόταση του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ο κ. Τσίπρας για την επιλογή της διοίκησης της ΕΡΤ από αυτή τη Διακομματική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, παρέχει περισσότερα εχέγγυα ανεξαρτησίας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα;"