ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Κυβερνητικό δώρο στον Κυριακού


Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Άνετα και χαλαρά και με τη μέθοδο της αδράνειας η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να υποχρεώσει όλη τη φίλαθλη Ελλάδα να βάλει το χέρι στην τσέπη για κάτι που μέχρι χθες λάμβανε δωρεάν. Μία από τις πιο δημοφιλείς διοργανώσεις, που ο καθένας μπορούσε να απολαύσει από τον καναπέ του, το Μουντιάλ, γίνεται πλέον υπηρεσία «επί πληρωμή»: θα παρέχεται μόνο στους συνδρομητές της πλατφόρμας ΑΝΤ1+ που αναπτύσσει αυτό το διάστημα ο ΑΝΤ1.
Θα πει κάποιος «Μα δεν είναι το μόνο που πληρώνουμε». Έχουν προηγηθεί τα απογευματινά ιατρεία εντός του ΕΣΥ, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που εξισώθηκαν με τα δημόσια κ.λπ., δεν έτυχε, πέτυχε. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης οι αγώνες του Μουντιάλ, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2022 στο Κατάρ, θα μεταδοθούν σε ένα μεγάλο μέρος τους συνδρομητικά. Μέχρι σήμερα τα δικαιώματα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου τα έδειχνε ζωντανά και ελεύθερα η ΕΡΤ στα τρία της κανάλια. Πλέον σήμερα 32 από τους 64 αγώνες θα μεταδοθούν έναντι συνδρομής στον ΑΝΤ1+, ενώ οι υπόλοιποι 32 θα μεταδοθούν ελεύθερα από τον ΑΝΤ1 σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του καναλιού.

Για την αναστάτωση αυτή των φιλάθλων δεν χρειάστηκε να κουραστούν τα στελέχη της κυβέρνησης. Χρειάστηκε απλώς να απέχουν: η ΕΡΤ από τη μία πλευρά δεν διεκδίκησε το Μουντιάλ, όπως άλλες χρονιές, αλλά, αντιθέτως, αποσύρθηκε, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στα ιδιωτικά συνδρομητικά κανάλια να αξιώσουν και να επιτύχουν να κερδίσουν τα δικαιώματα μετάδοσης. Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, δεν προχώρησε στην κατοχύρωση της λίστας με τα «γεγονότα μείζονος σημασίας», η οποία θα μπορούσε να εξαιρέσει από τα συνδρομητικά κανάλια το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.
Με τον τρόπο αυτό, εύκολα η κυβέρνηση παραχωρεί χώρο προσφέροντας μια «διευκόλυνση» στα επιχειρηματικά σχέδια του Θ. Κυριακού, ο οποίος χτίζει αυτή την περίοδο τη συνδρομητική πλατφόρμα ΑΝΤ1+ και έχει άμεση ανάγκη από εμπορικό περιεχόμενο (μυθοπλασία και αθλητικά) προκειμένου να προσελκύσει συνδρομητές. Τι κι αν επιβαρύνει τους φίλαθλους καταναλωτές; Η μέριμνα της κυβέρνησης δεν είναι οι πολίτες, αλλά οι επιχειρηματίες. Από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα η εύλογη διεκδίκηση ανάλογης σημασίας «διευκολύνσεων» και από άλλους καναλάρχες στο μέλλον ως ενός είδους «αντιστάθμισμα» προκειμένου να συμβιβαστούν στο προβάδισμα του ανταγωνιστή τους. Είναι βέβαιο ότι κανείς δεν θα μείνει παραπονούμενος.
Η δρομολόγηση του κυβερνητικού «δώρου» προς τον Θ. Κυριακού δεν δυσκόλεψε τους επιτελείς της κυβέρνησης.
- από κείμενο της Αγγέλας Νταρζάνου στην ΑΥΓΗ (12.6.2022) oλόκληρο ΕΔΩ