ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Aπαγορεύουν σε ΜΜΕ να συμμετάσχουν σε επίσημες εκδηλώσεις


Με την επίκληση των περιορισμών για τον έλεγχο της πανδημίας και λόγους ασφαλείας, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κάνουν ακόμη ένα βήμα καταστολής του Τύπου απαγορεύοντας την παρουσία στις εκδηλώσεις της 1ης Ιουλίου, για την επέτειο παράδοσης της αυτόνομης πόλης-κράτους από τη Βρετανία στην Κίνα, σε μια σειρά από διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Στις εκδηλώσεις αυτές θα γίνει και η ορκωμοσία του νέου κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, επιλογή του Πεκίνου, Τζον Λι.
Το τμήμα της Υπηρεσίας Πληροφοριών της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ (ISD) στις αρχές του μήνα κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να υποβάλουν αίτηση εκ των προτέρων για να καλύψουν τις εκδηλώσεις, αλλά στη συνέχεια κάλεσε ιδιωτικά ορισμένους επιλεγμένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να ορίσουν 20 ρεπόρτερ και ορισμένα ειδησεογραφικά μέσα να ορίσουν 10 δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Free Press του Χονγκ Κονγκ, από αυτή την πρόσκληση αποκλείστηκαν μέσα από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν και αντιπολιτευόμενα του Χονγκ Κονγκ. Το πρακτορείο ήταν μεταξύ αυτών που δεν προσκλήθηκαν, όπως επίσης και τα Nikkei Asia, Getty US, Asahi Shimbun, Kyodo News, Hong Kong Free Press και CTV της Ταϊβάν.
Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο αριθμός των ΜΜΕ περιορίστηκε για να διασφαλιστούν «κατάλληλες ρυθμίσεις συνεντεύξεων στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπισης της πανδημίας, των απαιτήσεων ασφαλείας, αλλά και λόγω του περιορισμένου χώρου σε διάφορες εκδηλώσεις».
Το InMedia του Χονγκ Κονγκ κατήγγειλε την Πέμπτη ότι είχε κάνει αίτηση για να καλύψει την εκδήλωση, αλλά αξιωματούχος της ISD είπε ότι «όσοι χρειάζονται προσκλήσεις έχουν ήδη λάβει τις δικές τους» και ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο κλοιός και η καταστολή των ΜΜΕ στην πόλη επιδεινώνεται και σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του Free Press, Τομ Γκράντι, ο νέος κυβερνήτης, Τζον Λι, είχε δηλώσει ότι «η ελευθερία του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ είναι απεριόριστη.
¨Οπως εξήγησε ο Γκράντι, δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν περιστατικό αποκλεισμού στην κάλυψη γεγονότων με την επίκληση λόγων ασφαλείας και τόνισε ότι η επίκληση της πανδημίας είναι «παράλογη», δεδομένου ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς δεν έστελναν περισσότερους από 20 εργαζόμενους.
Η Ένωση Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ, HKJA, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της και δήλωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις. Επίσης, προέτρεψε την κυβέρνηση να δεχθεί αιτήσεις από οργανισμούς μέσων ενημέρωσης που ήθελαν να παρευρεθούν, ώστε να μπορέσουν να εκπληρώσουν το καθήκον τους να ενημερώνουν το κοινό.