ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Φυλακίστηκαν 16 δημοσιογράφοι για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση»


Δεκαέξι δημοσιογράφοι κουρδικής καταγωγής φυλακίστηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κατηγορούμενοι για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Μαζί με τέσσερις ακόμη δημοσιογράφους είχαν συλληφθεί στις 8 Ιουνίου για «συμμετοχή στον δημοσιογραφικό τομέα» του ΡΚΚ.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, ανάμεσά τους είναι και ο Σερντάρ Αλτάν, συμπρόεδρος δημοσιογραφικής ένωσης.
Οι είκοσι δημοσιογράφοι εργάζονται σε μέσα και εταιρείες παραγωγής που πρόσκεινται στο φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP).
Οι δημοσιογράφοι αρχικά τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, δεκαέξι από αυτούς φυλακίστηκαν σήμερα, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι ανακρίθηκαν από τον εισαγγελέα για το περιεχόμενο των άρθρων τους.
Όπως επισημαίνει ο Ερόλ Οντέρογλου, εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) στην Τουρκία, αυτό «μας οδηγεί να πιστέψουμε ότι πρόκειται για έναν προεκλογικό ελιγμό προκειμένου να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της κουρδικής πολιτικής τάξης και να της στερήσουν τα μέσα έκφρασης».
Ο Ερόλ Οντέρογλου επισήμανε επίσης ότι οι συλλήψεις αυτές έγιναν την ώρα που η Τουρκία προετοιμάζει μια επιχείρηση εναντίον Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά την επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, η οποία το 2022 βρέθηκε στην 149η θέση της σχετικής κατάταξης των RSF σε σύνολο 180 χωρών.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο, ότι είναι η «πολιτική βιτρίνα» του PKK. Από το 2016 πολλά μέλη του κόμματος έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους και ο ηγέτης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που παραμένει φυλακισμένος.