ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη


 Με βαθιά λύπη αλλά και ευγνωμοσύνη, τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ απευθύνουν το τελευταίο «αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη, διαμορφώνοντας αναλόγως το πρόγραμμά τους..Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021, 15:00-16:00

«Αφύλαχτη Διάβαση» – Φραντζέσκ Μπόιξ, ο φωτογράφος του Μαουτχάουζεν

Με αφορμή τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» του Πρώτου Προγράμματος αναβάλλει την προγραμματισμένη μετάδοση του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ «Ρούντολφ και Ίνγκε» και στη θέση του μεταδίδεται το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ «Φραντζέσκ Μπόιξ, ο φωτογράφος του Μαουτχάουζεν».

Κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ ακούγεται το έργο «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Παράλληλα, ξεδιπλώνεται η συγκλονιστική ιστορία του Καταλανού κρατουμένου στο κολαστήριο του Μαουτχάουζεν Φραντζέκ Μπόιξ, ο οποίος ήταν συγκρατούμενος του Καμπανέλλη και αποτύπωσε σε φωτογραφικό φιλμ τις πολλαπλές όψεις του στρατοπέδου εξόντωσης κάτω από το βλέμμα των SS σε ένα αδιάκοπο παιχνίδι ζωής και θανάτου.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ ακούγεται μέρος από την κατάθεση του Μπόιξ στη Δίκη της Νυρεμβέργης το 1946, ενώ τα τεκμήρια που αποτύπωσε στο στρατόπεδο θανάτου του Μαουτχάουζεν χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος των ναζί.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Στο Δεύτερο Πρόγραμμα όλο το 24ωρο ακούμε μόνο έργα του μεγάλου συνθέτη με τους παραγωγούς του Δεύτερου να μας ταξιδεύουν με εκπομπές-αφιερώματα από το σύνολο του έργου του, ενώ μεταδίδονται και σπάνια ντοκουμέντα από το αστείρευτο Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που, μόνο στο Δεύτερο μπορούμε να ακούσουμε. Στο ακριβώς της ώρας και κάθε ώρα, ακούμε μικρές ιστορίες των μεγάλων τραγουδιών του Μίκη, όπως τις επιμελήθηκαν οι παραγωγοί του Δεύτερου.

Πέμπτη 2 & Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου

21:00-23:00

Ο λαϊκός Μίκης Θεοδωράκης σε επιμέλεια του Γιώργου Τσάμπρα. Πώς ο Μίκης Θεοδωράκης έφερε στα χείλη των ανθρώπων τους μεγάλους ποιητές, πώς το λαϊκό τραγούδι εδραιώθηκε στη συλλογική συνείδηση ως έκφραση, ως διαμαρτυρία αλλά και ως ωδή στη ζωή. Δεν θα λείψουν και οι άγνωστες πτυχές του Μίκη Θεοδωράκη.

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, 08:00-10:00

Οι ιστορίες πίσω από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε επιμέλεια της Άντρης Βασιλειάδου. Τι τον ενέπνευσε; Μικρές και μεγάλες ιστορίες για τα τραγούδια που σήμερα όλοι τραγουδάμε.

10:00-12:00

Ο λυρικός Μίκης Θεοδωράκης, σε επιμέλεια Ελένης Γιαννοπούλου. Πώς μετέφερε στα χείλη όλων των Ελλήνων την υψηλή ποίηση; Οι μελωδίες του Μίκη που έντυσαν ποιήματα και στίχους, καθορίζοντας τον λόγο στο ελληνικό τραγούδι.

17:00 – 18:00

Ο παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης, σε επιμέλεια Κώστα Θωμαΐδη. Από τους Beatles, στη Shirley Bassey και τον Ζωρζ Μουστακί.

18:00 -19:00

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ακούμε συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στη Μαρία Ρεζάν του 1983, με αναφορές στα πολιτικά γεγονότα τής τότε εποχής.

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, 23:00

Συναυλία από τη Μακρόνησο από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με έργα Μίκη Θεοδωράκη, με τους Σουλτάτου, Μπάση, Θεοχαρίδη, Μπέζο, Φέρτη, Ιγερινού.

Σαββατοκύριακο 4 & 5 Σεπτεμβρίου, 08:00 – 10:00

Η Λίτσα Τότσκα φωτίζει τις ιδιαίτερες πτυχές του Θεοδωράκη. Ο στιχουργός Μίκης, η οικογένειά του και η επιρροή της στο έργο του, οι πραγματικοί και φανταστικοί τόποι στο έργο του.

10:00-12:00

Ο κοινωνικός λόγος του Μίκη, σε επιμέλεια του στιχουργού Κώστα Φασουλά.

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, 16:00-18:00

Ο Φώτης Απέργης μοιράζεται προσωπικές ιστορίες γεμάτες συγκίνηση αλλά και χιούμορ, όπως τις έζησε επί 35 χρόνια σε αποστολές, συνεντεύξεις και προσωπικές εξομολογήσεις με τον Θεοδωράκη.

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, 16:00-18:00

Άγνωστες ιστορίες από ένα ταξίδι. Ο Φώτης Απέργης και ο Κώστας Θωμαΐδης συνταξίδεψαν με τον Μίκη Θεοδωράκη στη Χιλή το 1993 για την παρουσίαση του έργου Canto General και αφηγούνται τις «περιπέτειές» τους, ενώ ακούμε και σπάνια ηχητικά αποσπάσματα.

Tρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Ο σταθμός που στέγασε επί δεκαετίες τις ύψιστες μουσικές δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη, ανακρούει με ευγνωμοσύνη από σήμερα, ημέρα αναχώρησής του, τις κορυφαίες μουσικές στιγμές του, παρουσιάζοντας ένα τετραήμερο πλημμυρισμένο από τις εμπνευσμένες συνθέσεις του. Συνεντεύξεις, ηχητικά ντοκουμέντα, κείμενα και πληθώρα έργων που καλύπτουν το ευρύ φάσμα της διαχρονικής και βαθιά ανθρωπιστικής πνευματικής προσφοράς του. Ρέκβιεμ, Συμφωνίες, Μουσική Δωματίου, Μαουντχάουζεν, Πνευματικό Εμβατήριο, Καρναβάλι, Ζορμπάς, Επιφάνεια Αβέρωφ, Μυθιστόρημα, Άξιον Εστί, παιδικά τραγούδια κ.α. Επίσης θεατρικά έργα για τα οποία έγραψε μουσική και εκπομπές από το αρχείο του Τρίτου. Στο στούντιο του Τρίτου, ζωντανά η Αλεξάνδρα Γιαλίνη, ο Μιχάλης Μεσσήνης, ο Χρίστος Παπαγεωργίου και η Άννα Σακαλή.

Kosmos 93,6

Η παγκόσμια διάσταση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη διατρέχει το πρόγραμμα του Kosmos: oι διεθνείς συνεργασίες του, οι αμέτρητες διασκευές των συνθέσεών του, από τους Beatles έως την electronica καθώς και ο αντίκτυπος της μουσικής του στο εξωτερικό. Το Kosmos τιμά, θυμάται και αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη με συνεχείς αναφορές σε στιγμές της ζωής του ως μία κοσμοπολίτικη καλλιτεχνική –και όχι μόνο- προσωπικότητα με παγκόσμια αναγνώριση.

«Η Φωνή της Ελλάδας»

Ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης που έκανε γνωστή την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, που συνδέθηκε με τους αγώνες του Ελληνικού λαού αλλά και τις σημαντικότερες στιγμές της πατρίδας μας, ο άνθρωπος σύμβολο του Ελληνικού πολιτισμού αλλά και της διαχρονικής αντίστασης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίκης της καρδιάς μας, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.

Η «Φωνή της Ελλάδας» θρηνεί με τον απανταχού Ελληνισμό και τροποποιεί το πρόγραμμα της. Από νωρίς το πρωί, σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του μέχρι και το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021, «Η Φωνή της Ελλάδας» αλλάζει το πρόγραμμά της και μεταδίδει ειδικές αφιερωματικές εκπομπές για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και για τη σχέση του με τον Ελληνισμό της Διασποράς.