ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Aπό ποια πανεπιστήμια πέρασαν Μητσοτάκης και Κεραμέως;


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Ευρηματικό το σποτάκι της ΚΝΕ για την απόφαση της κυβέρνησης να… εκκενώσει τα πανεπιστήμια. Το 112 με τον χαρακτηριστικό ήχο του έστειλε το μήνυμα εκκένωσης και υποχρέωσε περίπου.. 40.000 νεαρούς και νεαρές να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους. Δεν υπήρχε πρόταση για ασφαλή προορισμό, αλλά ας μην τα θέλουμε όλα. Αλλη μία επιτυχία του επιτελικού κράτους. Τα κατάφερε με τις πυρκαγιές αφού διώχνοντας τον κόσμο μέτρησε μόνο καμένα στρέμματα και σπίτια, τα καταφέρνει και τώρα αφού χαλαρώνει τον συνωστισμό που παρατηρούνταν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Τα στοιχεία που δίνει ο Χρήστος Κάτσικας στο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (28-8-2021) είναι συγκλονιστικά: «Στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών δεν έχουμε ούτε έναν εισακτέο, αν και προσφέρονταν 108 θέσεις. Φυσική Καβάλας με 11 επιτυχόντες σε 201 θέσεις, το Μαθηματικό Σάμου με 5 επιτυχόντες και 305 θέσεις, Επιστήμης και Διατροφής Λήμνου με 6 επιτυχόντες σε 106 θέσεις, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Κοζάνης με 3 επιτυχόντες σε 185 θέσεις, Μαθηματικών Καστοριάς με 6 επιτυχόντες σε 144 θέσεις, Περιβάλλοντος Λάρισας με 6 επιτυχόντες σε 113 θέσεις, Μαθηματικών Ηρακλείου με 31 επιτυχόντες σε 168 θέσεις, Αρχιτεκτόνων Πάτρας με 37 επιτυχόντες σε 96 θέσεις, Περιβάλλοντος Μυτιλήνης με 5 επιτυχόντες σε 101 θέσεις, Γεωπονία Καλαμάτας 30 στους 152, Λογιστικό Κοζάνης 50 στις 301 προσφερόμενες θέσεις».
Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας μπορούν να υπερηφανεύονται. Αλλωστε, ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε η κ. Κεραμέως πέρασαν από ελληνικά πανεπιστήμια, για τα οποία όμως έχουν γνώμη και δηλώνουν ότι θέλουν να τα αλλάξουν, δηλαδή να τα… ανασκολοπίσουν. Αναρωτιέμαι από πού παίρνουν τις πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμιά μας.
  •  Από τη φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας; Καλύτερα να ακούσουν τη συμβουλή που τους έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και να την καταργήσουν. Από τους καθηγητές και τους πρυτάνεις που ανήκουν στη Δεξιά; Αυτοί απαντούν καταφατικά στο ερώτημα «πετάει ο γάιδαρος;». 
  • Από τις υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη; Τα έχουν χαρακτηρίσει εστίες διακίνησης ναρκωτικών και δράσης συμμοριών και γι’ αυτό ετοιμάζονται να τα στελεχώσουν με ένστολους που θα βάλουν τάξη. Μόνο για τη δημιουργία «σπουδαστικού της Ασφάλειας» δεν μας έχουν ακόμη προετοιμάσει. Υπομονή. Θα γίνει αν χρειαστεί.
  • Από τους ιδιοκτήτες των κολεγίων; Αυτοί τρίβουν τα χέρια τους γιατί περιμένουν να κερδίσουν από τη μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης. 
Απ’ όπου κι αν παίρνουν πληροφορίες, το αποτέλεσμα των επιλογών τους θα το νιώσουν στο πετσί τους οι φτωχές και οι μεσαίες οικογένειες, οι οποίες πρέπει να κάνουν το σκατό τους παξιμάδι για να εξοικονομήσουν τα απαραίτητα χρήματα προκειμένου τα παιδιά τους να βρουν διεξόδους στην ιδιωτική εκπαίδευση την οποία φρόντισε η κυβέρνηση να αναβαθμίσει επαγγελματικά.
Για την είσοδο σε ιδιωτικό ίδρυμα δεν χρειάζεται να πιάσουν κάποια βάση εισαγωγής – αυτό είναι εμπόδιο για τα δημόσια. Αρκεί η οικογένεια να διαθέτει το ποσό για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του παιδιού της. Τώρα τι είδους σπουδές θα είναι αυτές και πού θα βρεθούν τα χρήματα για να τις καλύψουν είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Πτυχίο πάντως θα δίνουν, που θα είναι αναγνωρισμένο και ισότιμο με τα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ, και μια δουλίτσα κακά αμειβόμενη και με ατομική σύμβαση (υπάρχει ο νόμος Χατζηδάκη) ενδεχομένως θα βρουν οι απόφοιτοι. Οσο για τα χρέη που θα επωμιστούν οι οικογένειες; Ας πρόσεχαν. Κράτος της Δεξιάς είναι αυτό, δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα.

- το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών