ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Οι δημοσκοπήσεις «καίνε» και «τσουρουφλίζουν»


Η πρώτη δημοσκόπηση, μετά το φετινό καλοκαίρι, επιβεβαιώνει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές και η διαχείριση τους έπληξαν την κυβέρνηση αλλά και το προφίλ του Πρωθυπουργού. Τα μαντάτα από.. την πρώτη δημοσκόπηση έφτασαν και επιβεβαίωσαν την τότε εκτίμησή μου, οι καταστροφικές πυρκαγιές και η διαχείριση τους έπληξαν την κυβέρνηση αλλά και το προφίλ του Πρωθυπουργού.
Η νέα δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύεται στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» αποτυπώνει τα πολιτικά «εγκαύματα» που έχει προκαλέσει η κρίση των πυρκαγιών στην κυβέρνηση, αφού το 76,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να έχει ελέγξει πιο αποτελεσματικά την εξάπλωση των πυρκαγιών. Ευθύνες στους κακούς κυβερνητικούς χειρισμούς παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια καταλογίζουν το 31,1%, στους εμπρησμούς το 30,2% και στις διαχρονικές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού το 27,8%. Μια πρώτη επιδερμική εκτίμηση ότι το 31,1% είναι μικρό αρνητικό ποσοστό μπροστά στη τεράστια καταστροφή. Αν, όμως, το αθροίσεις με το 27,8% των διαχρονικών ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού τότε αγγίζει το 60%! Μα αθροίζονται αυτά τα ποσοστά; Η απάντηση είναι, ναι! Γιατί υπάρχει το αφήγημα του «Επιτελικού» κράτους και φυσικά αυτό που παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός, «Έβαλα τον πήχη ψηλά και με ειλικρίνεια λέω ότι περάσαμε κάτω από τον πήχη στις φωτιές και στην αντιμετώπιση τους». Και αυτό έχει πολιτικό κόστος αφού το 57,3% του συνόλου και το 25,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ κρίνουν αρνητικά τη συνολική διαχείριση των πυρκαγιών, ενώ στο κάδρο των ευθυνών μπαίνει και ο Πρωθυπουργός, στον οποίο καταλογίζονται ευθύνες από το 58,2% για αστοχίες στο συντονιστικό έργο.
Πλέον, η δυσαρέσκεια των πολιτών επεκτείνεται και στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς για πρώτη φορά οι αρνητικές κρίσεις υπερβαίνουν τις θετικές. 
- από κείμενο του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο newpost.gr (ολόκληρο ΕΔΩ)