ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Το SMS πριν από τον ανασχηματισμό και η “θερμή” συνομιλία Μητσοτάκη – Αποστολάκη


Ο Ευάγγελος Αποστολάκης δίνει μια τελείως διαφορετική εκδοχή σχετικά με όσα συνέβησαν και την πρόταση να αναλάβει τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, που τελικά δεν αποδέχθηκε..Ο κ. Αποστολάκης είχε θέσει μια σοβαρή προϋπόθεση για την είσοδό του στην κυβέρνηση, όπως ο ίδιος υποστηρίζει.
Το να έχει εξασφαλίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συναίνεση του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γενηματά. Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, του ζήτησε να τηλεφωνήσει ο ίδιος στον κ. Τσίπρα και την κ. Γεννηματά.
«Συνεννοηθείτε, δεν μπορούμε να πάμε σε έναν πόλεμο, χωρίς να είμαστε όλοι μαζί», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού.
Πηγές της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, τηλεφώνησε στον στενό συνεργάτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για να του ανακοινώσει ότι ο κ. Αποστολάκης έχει αποδεχθεί την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να είναι υπουργός της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το ΟPEN, ο ναύαρχος και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ έχει επικοινωνήσει πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα και του έχει γνωστοποιήσει τη βολιδοσκόπηση που δέχεται από τον κ. Νικοφοράκη, πρόσωπο που είναι κοντά στην οικογένεια Μητσοτάκη και τον είχε ενημερώσει για τις δύο προϋποθέσεις που έθεσε, μία για ανεξάρτητο υπουργείο και μία για συναίνεση των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Τσίπρας, από τη συνομιλία που είχε με τον κ. Αποστολάκη την περασμένη Δευτέρα, έμεινε με την εντύπωση πως η απάντησή του θα ήταν αρνητική, καθώς η συναίνεση που ζητούσε δεν δινόταν από την Κουμουνδούρου.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ΟPEN, ο κ. Αποστολάκης έστειλε ένα κρίσιμο μήνυμα στον κ. Νικηφοράκη και τον κάλεσε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε ανακοινώσεις αν δεν είναι δεδομένη η εξασφάλιση της συναίνεσης από τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά.
Όταν ο κ. Αποστολάκης τηλεφώνησε στο Μέγαρο Μαξίμου να ρωτήσει τι ακριβώς έχει γίνει και να πει ότι αφού υπάρχει αυτή η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δεχθεί τη θέση, ακολούθησε μια θερμή συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος του είπε ότι «δεν είχα καταλάβει πως θέτει όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά θα βγάλω ανακοίνωση για όσα συμβαίνουν».
Ο κ. Αποστολάκης υποστηρίζει ότι τον παγίδευσαν, καθώς και ότι ψευδώς του είπαν ότι έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι έσπευσαν να ανακοινώσουν το όνομά του, προκειμένου να βρεθεί προ τετελεσμένων.

Τι υποστηρίζει το Μαξίμου 

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, τις οποίες επικαλείται το OPEN, υποστηρίζουν ότι ό,τι ζητήθηκε από τον κ. Αποστολάκη έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη, αυτό και έγινε.
Ο κ. Αποστολάκης δεν ήθελε να είναι αναπληρωτής υπουργός, αλλά ήθελε να είναι υπουργός, κάτι που απεδέχθη ο Πρωθυπουργός, αφού ο κ. Αποστολάκης είχε θητεύσει στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και δεν θα μπορούσε να κατέβει σκαλοπάτι.
Επίσης, ο κ. Αποστολάκης ήθελε αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ξεκομμένο από αυτό που ονομαζόταν παλαιά υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αυτό έγινε, αφού ήταν αυτόνομο το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ακόμη, ήθελε να έχει στην κατοχή του την Πυροσβεστική.
Έπειτα από συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη, χθες, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συμφωνήθηκαν όλα αυτά, όπως και το χαρτοφυλάκιο και το πώς θα το διαχειριστεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού.
Υπήρχε και μια τρίτη προϋπόθεση, αυτή της συναίνεσης, η οποία, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, επετεύχθη μετά το τηλεφώνημα που έγινε σήμερα από τον κ. Δημητριάδη στον κ. Καλογήρου.
Μάλιστα, υπάρχει και μία χαρακτηριστική φράση του κ. Αποστολάκη, που φέρεται να είπε στον Πρωθυπουργό: “Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή, θα τα δώσω όλα σ’ αυτήν τη μάχη”.
Σήμερα, λίγο πριν από τις ανακοινώσεις του κ. Οικονόμου, έγινε το τηλεφώνημα από τον κ. Δημητριάδη στον κ. Καλογήρου. Και εκεί, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το κλίμα ήταν πολύ καλό και δεν υπήρξε καμία αντίδραση όταν ο κ. Δημητριάδης ανακοίνωσε ότι τελικά θα υπουργοποιηθεί ο κ. Αποστολάκης.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά του διευθυντή του γραφείου του κ. Τσίπρα, από τον κ. Καλογήρου, και έτσι έγιναν και οι ανακοινώσεις, σύμφωνα με το OPEN.
Μάλιστα, όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα ο κ. Αποστολάκης από την Προεδρία για τα διαδικαστικά, για την ώρα της ορκωμοσίας και για το αν θα έρθει συνοδευόμενος από κάποιο μέλος της οικογένειάς του, εκείνος φέρεται να δήλωσε στην Προεδρία ότι θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του.