ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Ο Δημήτρης Μάρης καλεί τους Δημιουργούς για συνεργασία

Επιστολή στην ΕΥΕΔ και στην ΕΔΕΜ απέστειλε ο επιχειρηματίας και η διοίκηση της IP HUB

Ανακοίνωση για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού χωρίς να λέει ουσιαστικά τίποτε καινούριο. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δηλαδή διαβεβαιώνει εκ νέου ότι το ΥΠΠΟΑ στηρίζει τη δημιουργία της ανεξάρτητης..
Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής (EΔΕΜ) «στόχος είναι η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τούτο σημαίνει ότι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση), αλλά επικαλείται τα (σ.σ. χρονοβόρα) στάδια της διαδικασίας και την σύνταξη και ολοκλήρωση της έκθεσης βιωσιμότητας (business plan) προκειμένου να αδειοδοτηθεί η ΕΔΕΜ.
Επίσης παραδέχεται ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν εισήγησης του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), εξέδωσε διαπιστωτική πράξη σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία είναι Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ), καθότι πληροί όλες τις κατά νόμον προϋποθέσεις». Μετάφραση όλων αυτών; Μία από τα ίδια, αλλά με επίκληση σε όλες τις περιπτώσεις, του νόμου. Τυπικά δηλαδή το ΥΠΠΟ ακολουθεί, πράγματι, το γράμμα του νόμου, με αποτέλεσμα όμως να ροκανίζεται ο χρόνος, να απελπίζονται οι δημιουργοί κι αυτό να επισείει ισχυρό τον κίνδυνο της διάσπασής τους.
Την ίδια ώρα όπως γράφει το loaded.gr, επιστολή απέστειλε ο επιχειρηματίας Δ. Μάρης και η διοίκηση της IP HUB. στην ΕΥΕΔ και στην ΕΔΕΜ. Είναι η νέα ιδιωτική εταιρία που πήρε άδεια ανεξάρτητης οντότητας διαχείρισης από το ΥΠΠΟ. Με αυτήν καλεί τη διοίκηση των φορέων (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικήςσε διάλογο και συνεργασία.
Ακολουθεί η επιστολή:
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή σάς καλούμε από κοινού με τον επιχειρηματία κ. Δημήτρη Μάρη σε συνάντηση εργασίας με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ των μερών.
Αποτελεί κοινό τόπο η προσπάθεια να επέλθει η κανονικότητα στον χώρο με άμεση και αποτελεσματική συλλογή των δικαιωμάτων, διαφάνεια στη διανομή και κυρίως αίσθημα συλλογικής ευθύνης για έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους του πολιτισμού μας, διασφαλίζοντας σε απόλυτο βαθμό τα δικαιώματα του συνόλου των Ελλήνων και ξένων δημιουργών και εκδοτών.
Στην προσπάθειά σας αυτή είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συνδράμουμε τόσο με την τεχνογνωσία μας όσο και με την εξασφάλιση πόρων χρηματοδότησης του πλάνου σας, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Νανόπουλος