ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Η πιο αυθεντική εκδοχή του non-fiction crime novel στην Ελλάδα

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 1969: Λίγο μετά τις 7 το πρωί, οι Γερμανοί Χέρμαν Ντουφτ και Χανς Μπασενάουερ εκτελούνται στην Κέρκυρα και την Αίγινα, αντίστοιχα. Τον προηγούμενο Ιούλιο είχαν καταδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών πεντάκις σε θάνατο για έξι φόνους, πέντε ληστείες και έναν βαρύτατο τραυματισμό που είχαν διαπράξει σε διάστημα 40 ημερών, την άνοιξη του ίδιου έτους.
Πρόκειται για τους πρώτους και μέχρι σήμερα..
«παραγωγικότερους» κατά συρροή δολοφόνους επί ελληνικού εδάφους. Με τις πράξεις τους μετέβαλαν βίαια και οριστικά τη σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την έννοια του εγκλήματος και, στην κυριολεξία, άλλαξαν ολόκληρη τη χώρα. Η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται τομή στην εγχώρια εγκληματολογική ιστορία, ενώ πυροδότησε τον πολιτικό και νομικό διάλογο και στη (Δυτική, τότε) Γερμανία, αφού οι Ντουφτ και Μπασενάουερ ήταν οι πρώτοι Γερμανοί πολίτες που εκτελέστηκαν μετά το 1949.
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019: Ακριβώς 50 χρόνια μετά, γίνεται η πρώτη παρουσίαση του αστυνομικού μυθιστορήματoς του συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιάννη Ράγκου «Μυρίζει αίμα» (νέα έκδοση/συμπληρωμένη, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019), που βασίζεται στην υπόθεση αυτή. Το μυθιστόρημα αποτελεί προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας ενός έτους και, καθώς συνδυάζει το ντοκουμέντο με την αστυνομική μυθοπλασία, έχει χαρακτηριστεί ως η πιο αυθεντική εκδοχή του non-fiction crime novel στην Ελλάδα.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» (Ακαδημίας 32 και Λυκαβηττού, Κολωνάκι) και για το βιβλίο θα μιλήσουν:
• η συγγραφέας και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου, και
• ο συγγραφέας Κώστας Καλφόπουλος.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο «Ο Αναγνώστης», Γιάννης Μπασκόζος.