ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Πίσω ολοταχώς στα εργασιακά δικαιώματα (και) των δημοσιογράφων

Η κυβέρνηση χωρίς να κρατάει τα προσχήματα προχωράει τάχιστα σε άνευ όρων ικανοποίηση των «αιτημάτων» της πιο σκληρής εργοδοσίας. Χωρίς κανένα σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες αλλά και τις δικές της εξαγγελίες για αναζήτηση συναινέσεων, σφράγισε με τρείς κατάπτυστες τροπολογίες, σε άσχετο νομοσχέδιο, την εργασιακή μοίρα χιλιάδων.. εργαζομένων. Λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία και ενώ είχε αποχωρήσει η αντιπολίτευση έφερε και τελικά ψήφισε ρυθμίσεις που καταργούν στοιχειώδη αναχώματα στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
Στο νέο εργασιακό κάτεργο που στήνει η κυβέρνηση, οι εργοδότες δεν χρειάζεται πλέον να αιτιολογούν την απόλυση και οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους από αυτόν που «νοικιάζει» τις υπηρεσίες τους από τους κάθε λογής εργολάβους. Επίσης όρισε fast track διαδικασίες για τις απολύσεις όπου η «αναθέτουσα» εταιρεία δεν υποχρεούται καν να συμμετέχει στην τριμερή διαιτησία.
Η αιτιολόγηση της απόλυσης ισχύει σε όλες τις χώρες της (παλιάς) Ευρώπης των «12», ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 . Σε Γαλλία, Γερμανία από την δεκαετία του 1960. Καμία από τις συντηρητικές κυβερνήσεις των χωρών αυτών δεν έχει διανοηθεί να την αλλάξει. Αυτή η στοιχειώδης προστασία των εργαζομένων δεν ήταν εφεύρεση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η αναγκαία και πολύ καθυστερημένη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και συγκεκριμένα με το άρθρο 24 του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη που επιβάλει την αιτιολόγηση της απόλυσης.
Ταυτόχρονα ο πολύπαθος δημοσιογραφικός κλάδος περνά άλλο ένα δύσκολο καλοκαίρι. Το κλείσιμο του ενημερωτικού ραδιοφώνου News 247, η αναστολή κυκλοφορίας της καθημερινής έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας «Εθνος», οι συνεχείς «εποχικές» απολύσεις συναδέλφων που εργάζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές δεν προμηνύουν τίποτα καλό. Με την εργοδοτική αυθαιρεσία να έχει βρει ισχυρό σύμμαχο στην κυβερνητική πολιτική οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες και στα ΜΜΕ.
Ολοι ενωμένοι θα αντισταθούμε στο ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Αποφασιστικά, μαχητικά, αλλά και με τη δουλειά μας. Την ενημέρωση των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλη μερίδα ΜΜΕ είτε εξαφάνισε είτε «ξεπλένει» την είδηση της κατάργησης των φιλεργατικών ρυθμίσεων και το επισφαλές μέλλον που προοιωνίζεται για τους εργαζόμενους.
Κανένας εργαζόμενος μόνος του απέναντι στην αυθαιρεσία των εργοδοτών και στην σπουδή τους να χειραγωγήσουν την ενημέρωση.
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ