ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το 112 στη φωτιά στον Υμηττό

Δεν εστάλησαν ειδοποιήσεις μέσω του αριθμού έγκαιρης ειδοποίησης με SMS, 112, για τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στους ανατολικούς πρόποδες του Υμηττού τα ξημερώματα της Δευτέρας και γρήγορα έλαβε μεγάλη έκταση.
Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι αρμόδια για το θέμα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής..
Προστασίας.
«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι η μόνη αρμόδια αρχή να χειριστεί το σύστημα - εμείς το αναπτύξαμε σε συνεργασία με τους ειδικούς. Αυτή αποφασίζει, κι αυτό είναι το σωστό, ο ειδικός πρέπει να αποφασίζει σε ποιους πρέπει να στείλει το μήνυμα, πώς πρέπει να φτάσει και ποιο είναι αυτό. Επέλεξαν να το κάνουν με πιο παραδοσιακά μέσα», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης στον ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στην δοκιμαστική λειτουργία του 112 το Σάββατο με προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς στην Αττική, που είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί συνδρομητές να λάβουν πολλαπλά μηνύματα, ο κ. Πιερρακάκης ανάφερε:
«Στείλαμε πολλά SMS μαζί, εκατομμύρια, είχαμε πολλά “πεντάρια” (σ.σ. ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς) και το ίδιο μήνυμα το βλέπουν περισσότερες κεραίες, με αποτέλεσμα το ίδιο κινητό να λαμβάνει δυο φορές το ίδιο μήνυμα», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ξεκαθάρισε δε ότι όλα τα μηνύματα είναι δωρεάν.
Επισήμανε, τέλος, ότι από τη νέα χρόνια το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης (CBS), που θα αντικαταστήσει το σημερινό ενδιάμεσο, θα έχει μεγαλύτερη ακρίβεια. Ωστόσο, δεν θα λειτουργεί σε όλα τα κινητά.
«Τα έξυπνα κινητά (σ.σ. smartphones) έχουν δυνατότητα να λάβουν CBS και θα πρέπει να ενημερώνεις τον πολίτη με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχεις τον σκοπό σου ως κράτος για να διαχειριστείς μια κρίση. Το 112 θα έχει τη δυνατότητα να χτυπά και το σταθερό τηλέφωνο», επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης.