ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Τα παιδιά του Λίντιτσε στην «Αφύλαχτη Διάβαση»

Η ραδιοφωνική εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), υλοποιεί έναν θεματικό κύκλο εκπομπών στις 19 και 26 Ιανουαρίου 2019 με μαρτυρίες επιζώντων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 12:00 στο Πρώτο Πρόγραμμα (και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 στις 13:00), παρουσιάζεται για πρώτη φορά..
σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης το χρονικό της σφαγής και του εκτοπισμού των κατοίκων του Λίντιτσε, ενός χωριού σε κοντινή απόσταση από την Πράγα, μέσα από τα μάτια των επιζώντων που διασώθηκαν από τις μαζικές εκτελέσεις και τα στρατόπεδα του θανάτου. Τα «Παιδιά του Λίντιτσε» που επιβίωσαν μετά το τέλος του πολέμου μιλούν για τις μεθόδους εξόντωσης των Ναζί, αλλά κυρίως για όλα εκείνα που συνέχισαν να τους βαραίνουν στη μετέπειτα ζωή τους.
Σ' αυτό το συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτης Διάβασης», προσπαθεί να απαντηθεί το ερώτημα γιατί οι Ναζί στοχοποίησαν το Λίντιτσε και γιατί προέβησαν στη μαζική εξόντωση των κατοίκων του και, κυρίως, των 82 παιδιών (40 αγόρια, 42 κορίτσια) που θανάτωσαν στους θαλάμους αερίων του στρατοπέδου εξόντωσης Chelmno.
Το χρονικό της Σφαγής του Λίντιτσε ξετυλίγει αποκλειστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα η καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, Katerina Kralova.
Ακούγονται οι επιζώντες: Άννα Νεσπόροβα, Γιαροσλάβα Κλενίτσκοβα, Βάτσλαβ Ζελένκα, Μαρί Σουπίκοβα, Γίρι Πιτίν, Μποζένα Βοντράζκοβα, Μάριτς Γιαβούρκοβα, Αντονί Μαρουσεάκοβα και Μιλοσλάβα Γκαλίμποβα.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.
Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 και στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (9420 KHZ για Ευρώπη & Β. Αμερική, 11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική, 9935 KHZ για Ευρώπη Κεντρική Αμερική)

Info:
Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Τα παιδιά του Λίντιτσε»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece
Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert www.facebook.com/voiceofgreece.ert/
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi