ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Αντιδράσεις για το διευθυντικό κείμενο περί Τύπου

Αντιδράσεις προκάλεσε το κείμενο του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας «Δημοκρατία» Δημήτρη Ριζούλη με παρατηρήσεις για τις εφημερίδες και το μέλλον τους που δημοσιεύτηκε στους zoornalistas (ΕΔΩ).
Πρώτα μάς εστάλη mail με την γνωστή υπογραφή «Εργαζόμενοι ομίλου Φιλιππάκη» (1) που απαντάει στο κείμενο περι Τύπου του Δ. Ριζούλη και έπειτα λάβαμε σχόλιο..
του αναγνώστη Θ.Ζ. (2) για το ίδιο θέμα. Δημοσιεύουμε τα κείμενα ασχολίαστα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε τα αναγραφόμενα:
(1) "Αγαπητοί zoornalistas
Εξαιρετικά αποκαλυπτικό το κείμενο του Δ. Ριζούλη που δημοσιεύεται σήμερα, για τον τρόπο που σκέφεται ο ιδιοκτήτης του Ομίλου του Δημοκρατικού Τύπου.
Δεν θέλουμε να προσβάλουμε τον διευθυντή σύνταξης της “Δημοκρατίας”, αλλά επειδή και εμείς οι ταπεινοί συντάκτες γνωρίζουμε “πρόσωπα και πράγματα”, ξέρουμε ότι αμφότεροι οι διευθυντές σύνταξης δεν βάζουν ούτε κόμμα σε ασύντακτο δελτίο τύπου, χωρίς να το ξέρει ο ιδιοκτήτης.
Εξάλλου και πρόσφατα ο Δ. Ριζούλης είχε αναλάβει με επιστολες προς τον ιστότοπό σας να πείσει ότι όλα πάνε καλά στην εφημερίδα, μέχρι που “έσκασε” το ζήτημα με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό...
Αν και το άρθρο φαινομενικά αγιογραφεί την αντίσταση των σημερινών εφημερίδων στην επέλαση του διαδικτύου (που είναι ούτως η άλλως αναπόδραστη) στην πραγματικότητα καλύπτει και προβάλει την μεγάλη ανάγκη του Ι. Φιλλιπάκη να “τη βγάλει και τώρα καθαρή” όπως πολλές φορές στο παρελθόν με τελευταία την περίπτωση της ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.
Οι “κραυγές και οι ψίθυροι” του Ριζούλη είτε εναντίον των παλαιών διευθυντών είτε εναντίον του κράτους που δεν ενδιαφέρεται είτε οποιουδήποτε άλλου είναι στην ουσία η διατεταγμένη υπηρεσία, ενόψει την εξελίξεων που έρχονται και για τις οποίες ο ιδιοκτήτης του ομίλου προετοιμάζει το άλλοθι.
Ισως το πιό αστείο από όλα που αναφέρει ο Δ. Ριζούλης είναι αυτή η ανάγκη επαναφοράς στα δημοσιογραφικά πρότυπα, όταν είναι γνωστό στους πάντες ότι ο Ι. Φιλλιπάκης θεωρεί τους δημοσιογράφους περίπου τεμπέληδες και άχρηστους και νοιώθει καλά μόνο όταν απευθύνεται στις ορντινάτσες του που δεν του χαλάνε ποτέ χατήρι. Και για αυτό έχει “υποβιβάσει” στην τελευταία θέση της κλίμακας το ρεπορτάζ, αποδεχόμενος μόνο “στοχευμένες έρευνες” που πλήτουν δημοσίους λειτουργούς είτε άλλους “που δεν μας εξυπηρετούν”.
Εξάλλου η γραμμή της ιδιοκτησίας της “Δημοκρατίας” είναι πλήρως αντιδημοσιογραφική, με τα πάντα να είναι ταγμένα και να κανοναρχούνται από τις ανάγκες των αφεντικών. Με άλλα λόγια “χτυπάει η εφημερίδα όποιον θέλουν τα αφεντικά και γλείφει όποιον επίσης αυτοί υποδείξουν (περίπτωσις Παπαγγελόπουλου)...”
Με τελευταίο επεισόδιο την ένταξη στον εξωδικαστικό είδαμε το συγκεκριμένο έργο να εξελίσεται και την εφημερίδα να γίνεται παίγνιο συγκεκριμένων αντιλήψεων πλήρως αντιδημοσιογραφικών.
ΥΓ: Οσον αφορά τους διευθυντές “κάθε είδους” επιφυλασσόμαστε να απαντήσουμε μια άλλη φορά στο δια χειρός Δ. Ριζούλη πόνημα του επιχειρηματία Ι. Φιλλιπάκη καθώς νομίζουμε ότι ξέρουμε τι τον πονάει πραγματικά και λέει τα όσα λέει.
ΥΓ2: Να διευκρινίσουμε κλείνοντας για να ελαφρύνουμε και λίγο το κλίμα που μας έχει βαρύνει (με τόσους μήνες απληρωσιάς και κοροιδίας) ότι ένας σεξιστής διευθυντής εφημερίδας είναι ίδιος σχεδόν με έναν “πέφτουλα” που ενώ τον φτύνουν νομίζει ότι ψιχαλίζει και συνεχίζει.. Το λέμε για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις με τις έννοιες που οι μπιστικοί και τα αφεντικά διαστρεβλώνουν με ευκολία όταν θέλουν να αποδείξουν ότι οι άλλοι είναι ελέφαντες.
Εργαζόμενοι ομίλου Φιλιππάκη "

-----

(2) "Ο κ. Δημήτρης Ριζούλης (ο ενας εκ των διευθυντών σύνταξης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, και όχι ο διευθυντής) θεώρησε σωστό να απαντήσει στα οσα απαξιωτικά λέγονται και γράφονται για την κατάρρευση των εφημερίδων και τις τεράστιες ευθύνες των μεγαλοστελεχώ . Δεν τον γνωρίζω προσωπικά τον άνθρωπο και ουτε έχω κανέναν λογο να αντιδικήσω μαζί του.
Απλως θέλω να επισημάνω οτι αυτα που αναφέρει ως δικαιολογία (ανύπαρκτο μπάτζετ, ελάχιστοι συντάκτες, κακοπληρωμένοι η και απλήρωτοι) είναι αυτά που ο ιδιος εκ της θέσεως του υπερασπίζεται καθημεριν για να μπορέσει φαντάζομαι να κάνει την δουλειά του. Και να την... διατηρήσει! Ο κυρίαρχος λόγος δηλαδη που το περιεχόμενο συνάδει απόλυτα με τις πενιχρές πωλήσεις.
ΥΓ 1. Κανείς δεν έχει συγκρίνει τις κυκλοφορίες των εφημερίδων με αυτές της δεκαετίας του 90. Για το σημερινό «βατερλώ» μιλούν όλοι όσοι πραγματικά αγαπούν το χαρτί και θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει
ΥΓ 2. Οι παλιοί θρυλικοί διευθυντές φυσικά και δεν ευθύνονται (οι περισσότεροι) για την διαπλοκή και την διαφθορά. Ας διαβασει ο συνάδελφος λίγη ιστορία του Τύπου για παραιτήσεις και άγριους καβγάδες.
ΥΓ 3. Ο σπουδαίος Αρης Σκιαδοπουλος με πολλά χιλιόμετρα στο ρεπορτάζ, άνοιξε το θέμα απο το facebook. Περιμένουμε την τοποθέτησή του... 
Θ. Ζ."