ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Στον φυλακισμένο Μούσα Καρτ το Διεθνές Βραβείο Σκίτσου

Στον φυλακισμένο τούρκο σκιτσογράφο Μούσα Καρτ απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Σκίτσου. Ο Μούσα Καρτ, πρόσφατα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης διότι κρίθηκε ένοχος για υποστήριξη «της τρομοκρατίας».
Το Διεθνές Βραβείο Σκίτσου απονέμεται από το 2012 μια φορά κάθε δύο χρόνια, όταν είχε δημιουργηθεί, από την ελβετική οργάνωση Cartooning for Peace..
(«Σκιτσάροντας για την Ειρήνη») και τον δήμο της Γενεύης, σε «θαρραλέους σκιτσογράφους του Τύπου» που «βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της τέχνης τους».
Φέτος, η επιτροπή «επέλεξε τον Μούσα Καρτ, τον εμβληματικό σκιτσογράφο της καθημερινής εφημερίδας Cumhuriyet της Κωνσταντινούπολης, λόγω του ταλέντου του και του θάρρους που επέδειξε στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας».
Ο Καρτ δεν μπορούσε να πάρει ο ίδιος το βραβείο του στην Ελβετία, καθώς είναι φυλακισμένος και περιμένει να εκδικαστεί η έφεσή του. Όπως και άλλοι δεκατέσσερις συνάδελφοί του στην Τζουμχουριέτ, ο σκιτσογράφος καταδικάστηκε στις 26 Απριλίου, έπειτα από μια δίκη διάρκειας εννέα μηνών, να εκτίσει ποινή φυλάκισης για υποστήριξη σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», μια ετυμηγορία που η εφημερίδα χαρακτήρισε απλά «ντροπή», καταγγέλλοντας ακόμα ένα «βαρύ πλήγμα» στην ελευθεροτυπία στην Τουρκία.

Το δικαστήριο της Σηλυβρίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, καταδίκασε τον Καρτ να εκτίσει ποινή φυλάκισης τριών ετών και εννέα μηνών, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Cartooning for Peace και του δήμου της Γενεύης.
Την επιτροπή που απονέμει το βραβείο απαρτίζουν ένας εκπρόσωπος του δήμου της Γενεύης, ο Γκιγιόμ Μπαραζόν, ο διευθυντής της ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ο Κένεθ Ροθ, καθώς και οι σκιτσογράφοι Plantu (Le Monde), Chappatte (Le Temps, The New York Times, Neue Zürcher Zeitung) και Λάιζα Ντόνελι (The New Yorker).