ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

«Πανάκριβη» η οδήγηση από ανήλικο με συνοδό

του Γιώργου Κ. Ανδρή*

Πανάκριβη θα είναι για τους γονείς η χρήση της ευνοϊκής διάταξης για οδήγηση από ανήλικους υπό προϋποθέσεις σε περίπτωση που ψηφιστεί από τη Βουλή η σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες η συνοδευόμενη οδήγηση για 17χρονους θα κοστίζει πολύ ακριβά από τις.. ασφαλιστικές που θα καλύπτουν τον ανήλικο οδηγό με αποτέλεσμα η εν λόγω διάταξη να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από ελάχιστους ιδιοκτήτες που διαθέτουν παχιά βαλάντια.
Μάλιστα όπως αναφέρουν στο movenews.gr στελέχη από την ασφαλιστική αγορά: «Η συνοδευόμενη οδήγηση από ανήλικους στις ΗΠΑ γίνεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες τηρούνται ενώ στην Ελλάδα όπως όλοι γνωρίζουν οι νόμοι απλά δημιουργούν νέους παραβάτες. Παράλληλα ήδη όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες σε περίπτωση που υπάρχει νέος οδηγός αυξάνεται το κόστος ασφάλισης του οχήματος! Για να καλύψει κάποια ασφαλιστική εταιρεία ένα οδηγό χωρίς δίπλωμα το κόστος σίγουρα θα είναι υπερβολικό και βέβαια δεν θα μπορούν να το καλύψουν όλοι…»
Ένα επίσης «καυτό» θέμα που πρέπει να απαντηθεί από το κράτος έχει να κάνει με το γεγονός πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από ανήλικο οδηγό. Ποια ασφαλιστική θα αποζημιώσει την οικογένεια του θανόντος; Ποιος θα είναι υπόλογος;
Είναι μερικά από τα ερωτήματα που δύσκολα απαντά κανείς και βέβαια καμία ασφαλιστική δεν πρόκειται να αναλάβει τις αποζημιώσεις!
Όσον αφορά στο Επικουρικό καλό θα ήταν να γνωρίζουν κάποιοι πως η καταβολή των αποζημιώσεων ξεπερνά τα 4 χρόνια!
 
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

 
Συνοδευόμενη οδήγηση για 17χρονους, διενέργεια εξετάσεων σε ειδικές πίστες, διασυνδεδεμένες κάμερες σε οχήματα και σχολές με το υπουργείο Μεταφορών είναι λίγες μόνο από τις αλλαγές που φέρνει το νέο σχέδιο νόμου για τα διπλώματα οδήγησης.
Το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε 10ημερη διαβούλευση, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις για τα όσα προβλέπει έχουν ήδη προκληθεί.
Οι 17χρονοι οδηγοί για να έχουν το δικαίωμα να καθίσουν στο τιμόνι θα πρέπει να περάσουν πρώτα από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση με την παρουσία ενήλικου οδηγού πάντα, ενώ το κανονικό δίπλωμα θα εκδίδεται όταν κλείσουν τα 18 και πάλι μετά από πρακτική εξέταση.
Ο 17χρονος οδηγός θα λαμβάνει βεβαίωση για συνοδευόμενη οδήγηση με συνοδεία ενήλικα-έμπειρου οδηγού που δεν έχει κανένα βαθμό ποινής στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών Αυτοκινήτων, Μοτοσικλετών και Μοτοποδηλάτων για διάστημα έξι μηνών.
Ο ανήλικος θα έχει τη δυνατότητα πριν τα 18 έτη να οδηγεί για διάστημα έξι μηνών ή 100 ωρών, εκ των οποίων οι 10 μπορούν να πραγματοποιηθούν μια ώρα μετά τη δύση του Ηλίου.
Το λεγόμενο σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης προβλέπει για άτομα 17 ετών εκπαίδευση από ειδικό εκπαιδευτή, διεξαγωγή θεωρητικής εκπαίδευσης και βεβαίωση από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών.
Η διαδικασία έκδοσης του διπλώματος θα χωρίζεται σε τρεις φάσεις, τη θεωρητική εξέταση (με τα σήματα οδήγησης όπως γίνεται μέχρι σήμερα) και τη δοκιμασία “προσόντων και συμπεριφοράς”, η οποία έχει δύο φάσεις την εξέταση γνώσεων και δεξιοτήτων στην πορεία και δεύτερον το παρκάρισμα και την οπισθογωνία.
Κάθε εκπαιδευτικό όχημα που θα συμμετέχει στις εξετάσεις πρέπει να διαθέτει διαδικτυακή σύνδεση με το Κέντρο Ελέγχου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Εντός του οχήματος θα τοποθετείται κάμερα με μικρόφωνο, που θα εικονίζει ευδιάκριτα ολόκληρη την καμπίνα ή τις θέσεις ανάβασης των μοτοσυκλετών. Πριν την εξέταση, θα γίνεται ηλεκτρονική κλήρωση από την οποία θα προκύπτει ο εξεταστής για κάθε υποψήφιο οδηγό.
Οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη.

* το κείμενο του Γ. Κ. Ανδρή από το movenews.gr