ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο

Με το σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο» 600.000 άνθρωποι σε όλη την Αμερική διαδήλωσαν την πρώτη του Μάη 1886 διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Έκτοτε η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε  και αποτελεί ορόσημο για την εργατική τάξη παγκοσμίως.
Ο 105,5 στο Κόκκινο τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, θα..
τροποποιήσει ειδικά το πρόγραμμά του για την ημέρα αυτή.
Με τη βοήθεια των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας θα ξεδιπλώσει την ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, θα σταθεί σε εμβληματικές προσωπικότητες όπως αυτή του Αλέκου Παναγούλη και θα ακούσουμε τραγούδια από την ελληνική και ξένη δισκογραφία που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο σχετίζονται με την Εργατική Πρωτομαγιά.
11:00-12:00 «Η Ιστορία στο Κόκκινο» από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας
Η Εργατική Πρωτομαγιά από το 1886 μέχρι σήμερα: η πολιτική φαντασία στην πράξη
Ταξιδεύοντας από το Σικάγο του 1886 σε μια μπυραρία στο Μετς το 1912, ο ιστορικός Χρήστος Τριανταφύλλου και ο διευθυντής των ΑΣΚΙ και ιστορικός, Κωστής Καρπόζηλος, συζητούν για την ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.
15:00-16:00 «Η Ιστορία στο Κόκκινο» από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας
Μεταπολίτευση: Εργάτες και εργάτριες στο προσκήνιο
Ο Κωστής Καρπόζηλος και ο Στέφανος Βαμιεδάκης, υποψήφιος διδάκτορας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συζητούν για την εκρηκτική ανάδυση των εργοστασιακών απεργιών στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Η ξεχασμένη αυτή ιστορία υπογραμμίζει τη βιομηχανική ιστορία της χώρας, τις εντάσεις στους χώρους εργασίας και τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από τη μορφή οργάνωσης των εργατών και εργατριών που καθόρισαν την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Πήγε τελικά η εργατική τάξη στον παράδεισο;
18:00-19:00 Ο Αλέξης Βάκης θα πραγματοποιήσει ένα πολιτικό και μουσικό αφιέρωμα σε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες αγωνιστές, τον Αλέκο Παναγούλη, που δολοφονήθηκε ανήμερα Πρωτομαγιάς το 1976.