ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ένας blogger αναστατώνει το ιταλικό πολιτικό σύστημα...

Μισό εκατομμύριο
Ιταλοί πολίτες
ψήφισαν το κίνημα
του Beppe Grillo.
Κι είναι μόνον η αρχή...


Του Νίκου Κλειτσίκα
(http://www.nikosklitsikas.gr/)

Οι προχθεσινές εκλογές Περιφερειών στην Ιταλία δεν αποτέλεσαν μια ακόμη αναμέτρηση των δύο πολιτικών πόλων που κυβερνούν την τελευταία 20ετία την Ιταλία. Η δεξιά κυριάρχησε για μια ακόμη φορά του “Δημοκρατικού Κόμματος”. Μια «κυριαρχία» που δεν βασίστηκε σε διαφορετικές πολιτικές θέσεις, αλλά σε ζητήματα σωστής, καλύτερης διαχείρισης της εξουσίας. Ένας ανταγωνισμός που δεν..... σηματοδοτεί διαφορετικές ιδεολογικές, πολιτικές, ταξικές διαφορές και προτάσεις. Ένας ανταγωνισμός που επικεντρώνεται στην καλύτερη τεχνοκρατική αντίληψη διακυβέρνησης. Μια εκλογική μάχη χωρίς δομική οριοθέτηση του πολιτικού πεδίου και με κύρια αιχμή του πολιτικού λόγου την καλύτερη διαχείριση. Ένας αγώνας δρόμου για την ανάδειξη του καλύτερου διαχειριστή.
Όλα εμφανιζόταν εύκολα, μια ρουτίνα για τα δύο κόμματα εξουσίας, μιας και στο ιταλικό κοινοβούλιο των εκλογών του 2009, για πρώτη φορά από το 1946, η αριστερά (σοσιαλιστές, κομμουνιστές) δεν εκπροσωπείται.
Όμως, ένας blogger ανέτρεψε την πολιτική «τάξη» και δυναμίτισε το «σύστημα»!
Μισό εκατομμύριο Ιταλοί πολίτες επέλεξαν να ψηφίσουν το κίνημα ενός blogger (Κίνημα 5 Αστεριών, http://www.beppegrillo.it/movimento), του Beppe Grillo. Ένα νέο κίνημα που συμμετείχε σε μόνον πέντε Περιφέρειες, από τις 14 που διεξήχθησαν εκλογές. Κι είναι μόνον η αρχή...
514.815 ελεύθεροι πολίτες, ή σωστότερα πολίτες που “αποτοξινώθηκαν” από τα παραδοσιακούς ιταλικούς πολιτικούς σχηματισμούς, το δικομματισμό.
Στην Emilia Romagna, 3.15% (164.056 ψήφοι), στην Lombardia 3% (144.078 ψήφοι), στο Piemonte 4% (90.096 ψήφοι), στο Veneto 7% (80.246 ψήφοι), στην Campania 1.34% (39.349 ψήφοι).
Beppe Grillo, ο blogger που σήμερα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός, τόσο της δεξιάς όσο του ιταλικού “Δημοκρατικού Κόμματος”, αφού του επιρρίπτουν ευθύνες για την ήττα τους.
Τώρα σε πέντε (5) Περιφερειακά Κοινοβούλια, με την τεράστια πολιτική και οικονομική εξουσία που διαθέτει η Αυτοδιοίκηση στην Ιταλία, θα συμμετέχουν 34 βουλευτές Περιφερειών του Κινήματος 5 Αστεριών! 34 φενταγίν, ένας εφιάλτης για τον Berlusconi και τον νέο ηγέτη του “Δημοκρατικού Κόμματος” Bersani.
Πως μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο κίνημα από bloggers, με πολιτικές θέσεις και προτάσεις που αγγίζουν τους πολίτες, αλλά προκαλούν «απέχθεια» στο πολιτικό κατεστημένο;
Δεν υπάρχει πλέον «δικαιολογία» ώστε να τους απομονώσουν από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, όπως έκαναν στην προεκλογική περίοδο, αφού με σαφήνεια επιβάλει το Σύνταγμα την ισότιμη προβολή των απόψεων τους. Κι ο εφιάλτης μόλις ξεκίνησε…