ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Pop Eleven: Πώς το δισκάδικο των αδερφών Φαληρέα άλλαξε τη μουσική στην Ελλάδα των '70s

Tη Δευτέρα (13 Μαΐου) έφυγε από τη ζωή ο Γρηγόρης Φαληρέας. Ο Γρηγόρης μαζί με τον αδελφό του Τάσο Φαληρέα ξεκίνησαν το ιστορικό δισκάδικο Pop Eleven προς τα τέλη του 1969-αρχές 1970, έναν χώρο που συνδέθηκε με τη σταδιακή καθιέρωση του rock στην Ελλάδα (εισάγοντας δίσκους των Doors, Frank Zappa, Van Morrison, Country Joe and The Fish, Paul Butterfield κ.λπ.), αποτελώντας..
περαιτέρω «ναό» για την jazz, το blues, τη reggae και άλλα «ξενόφερτα» μουσικά στυλ, προωθώντας επίσης βιβλία, αφίσες και ό,τι άλλο σχετικό ή μη, όπως και επιλεγμένους δίσκους ελληνικής μουσικής (βασικά Σαββόπουλο, αλλά όχι μόνο).
Αυτά, στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70, όταν η επιρροή του μαγαζιού είχε ξεφύγει από τα στενά μουσικά πλαίσια και απασχολούσε πλέον λογοτέχνες, κινηματογραφιστές, εικαστικούς κ.ά.
Να θυμίσουμε πως σκηνές γυρισμένες μέσα στο Pop Eleven καταγράφονται στις ταινίες Μαύρο + Άσπρο των Θανάση Ρεντζή και Νίκου Ζερβού από το 1973 και Τα Χρώματα της Ίριδος του Νίκου Παναγιωτόπουλου από το 1974.
- διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου που υπογράφει ο Φώντας Τρούσας στο lifo ΕΔΩ