ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Ο Φρέντυ Γερμανός σκιαγραφεί τον Διον. Παπαγιαννόπουλο

Στις 13 Απριλίου 1984 «έφυγε» από τη ζωή ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Έπαιξε σε περίπου 140 ταινίες, σε ρόλους που αγαπήθηκαν από τον κόσμο, ενώ στην τηλεόραση ο ρόλος του Κυρ-Γιώργη στο επιτυχημένο σίριαλ «Λούνα Παρκ», το οποίο προβαλλόταν από την ΕΡΤ την περίοδο 1974-1981, τον..
καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού.  Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τα 35 χρόνια από το θάνατό του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Οι εκπομπές που αγάπησα – Διονύσης Παπαγιαννόπουλος».
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο ο Φρέντυ Γερμανός θυμάται το παλαιότερο αφιέρωμα της σειράς «Πορτραίτο της Πέμπτης» (1976) στον μεγάλο Έλληνα ηθοποιό Διονύση Παπαγιαννόπουλο, με αφορμή τη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία του «Λούνα Παρκ». Μαζί του στην εκπομπή, οι συμπρωταγωνιστές του στη σειρά Άννα Παϊτατζή, Λουίζα Ποδηματά, Ελένη Κριτή, Βαγγέλης Βουλγαρίδης, Νίκος Δαδινόπουλος, Σωτήρης Τζεβελέκος, Ρένα Παγκράτη και Κάτια Αθανασίου, οι οποίοι μιλούν για τους ρόλους τους, ενώ ακούγεται και σύντομο απόσπασμα από τον δίσκο με τραγούδια και σκετς της σειράς.

Ο Φρέντυ Γερμανός σκιαγραφεί το πορτρέτο του ηθοποιού, παρουσιάζοντας, εκτός από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά, σημαντικές στιγμές της πορείας του στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Ο ίδιος ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος περιγράφει την πρώτη του επαφή με το θέατρο σε νεαρή ηλικία και την προσπάθειά του για την πρώτη παράσταση στο χωριό του, το Διακοφτό. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πρωτοεμφανίστηκε εκεί το 1938. Εξιστορεί ευτράπελα στιγμιότυπα από την πορεία του στο θέατρο και το σινεμά, κάνοντας αναφορά στην παράσταση «Η Χάνελε πάει στον Παράδεισο» το 1942, δίπλα στην πρωτοεμφανιζόμενη τότε Έλλη Λαμπέτη, αναφέρεται στα διάσημα χαστούκια του στην ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» του Αλέκου Σακελλάριου, αλλά και σε άλλες στιγμές της καριέρας του.
Σημαντικός σταθμός στην πορεία του ήταν και «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τον θίασο Καρέζη – Καζάκου, όπου το καλοκαίρι του 1973 υποδύθηκε συγκλονιστικά 4 ρόλους, μεταξύ των οποίων του Κολοκοτρώνη και του Καραγκιόζη.

Για τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο μιλούν με αγάπη και συγκίνηση, ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης και η ηθοποιός Τζένη Καρέζη. Παράλληλα, προβάλλονται σκηνές από την κινηματογραφική ερμηνεία του στην ταινία «Το κανόνι και τ’ αηδόνι» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, για την οποία βραβεύτηκε με το Βραβείο Ελλήνων Κριτικών το 1968.
Η εκπομπή κλείνει, πλημμυρισμένη από συγκίνηση, όταν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος παρακολουθεί πλάνα από το Διακοφτό, γενέθλιο τόπο του, και από το πατρικό του σπίτι.
Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης
Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/dionysis-papagiannopoylos-13-aprilioy-1984/