ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Μακεδονομάχοι προ των πυλών

Αύριο στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο του «θα μας βρουν μπροστά τους» 

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Επιστρέφω στο σημειωματάριό μου, από εκείνο το πρώτο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και διαβάζω:
«Εμείς θα είμαστε εδώ και μετά τις κυβερνήσεις. Γιατί ο ελληνισμός θα μείνει εδώ, ο ελληνισμός είναι η γη. Τα σύνορά μας είναι η ιστορία μας και κανείς δεν έχει δικαίωμα να τα αγγίξει».
«Μια νίκη η σημερινή συγκέντρωση των ονειροπόλων επί των αποστειρωμένων».

«Δεν γίνεται να περηφανευόμαστε ότι έχουμε προγόνους λιοντάρια κι εμείς να είμαστε σαν κότες».
«Αν φαντασιώνονται κάποιοι ότι απελευθερώνουν τη Βόρεια Ελλάδα από τους Έλληνες, στα αχαμνά μας που θα έλεγε και ο Καραϊσκάκης».
Και πάει λέγοντας. Και σε όλα, βεβαίως, μόνιμη επωδός το «θα μας βρουν μπροστά τους». Αν τολμήσουν «θα μας βρουν μπροστά τους», αν επιχειρήσουν «θα μας βρουν μπροστά τους», αν υπογράψουν «θα μας βρουν μπροστά τους», αναπνοή να πάρουν και βλέφαρο να κουνήσουν «θα μας βρουν μπροστά τους»…
Ε, ήρθε η ώρα να δούμε ποιος θα βρει μπροστά του ποιόν. Αύριο είναι το ραντεβού στο Λευκό Πύργο, η συγκέντρωση υπέρ Μακεδονίας και μακεδονικού αγώνος, το συλλαλητήριο κόντρα στη συμφωνία των Πρεσπών. Αύριο το απόγευμα η μάζωξη και ακολουθεί πορεία προς το Βελλίδειο, όπου θα μιλάει ο πρωθυπουργός κηρύσσοντας την έναρξη της ΔΕΘ. Και ο Θεός βοηθός, μιας και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλα θα κυλήσουν ειρηνικά και ομαλά και ήσυχα. Οι διοργανωτές επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για σύγκρουση, εξ ου και δεν θα υπάρχουν ομιλητές παρά μόνο τραγούδια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μαγειρεύεται πίσω απ’ τις κουίντες. Ιδίως στη Σαλονίκη, όπου το αυγό του φιδιού γεννάει αβέρτα εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Βλέπε για παράδειγμα την επίθεση που δέχθηκαν την Τρίτη το βράδυ δυο προσφυγόπουλα έξω από τον Ξενώνα Φιλοξενίας της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Ωραιόκαστρο. Αντιγράφω από την ιστοσελίδα daily thess:
«Τα δύο αγόρια έπεσαν σε ενέδρα οκτώ – δέκα ατόμων, τα οποία τα προσέγγισαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά, ρωτώντας τα επιθετικά “από που είναι”. Μόλις τα παιδιά απάντησαν, δηλώνοντας τη χώρα καταγωγής τους, η ομάδα αυτή, με σαφή και δηλωμένα ρατσιστικά κίνητρα, επιτέθηκε στα παιδιά, χτυπώντας ένα από αυτά (το δεύτερο κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο) στο κεφάλι και το σώμα με ρόπαλα. Το παιδί τραυματίστηκε σε αρκετά σημεία και μεταφέρθηκε άμεσα σε νοσοκομείο, ενώ κλήθηκε η αστυνομία και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες για το περιστατικό.Τις προηγούμενες μέρες η ίδια, κατά πάσα πιθανότητα, ομάδα ατόμων βρίσκονταν στο σημείο και χειρονομούσε εναντίον άλλων παιδιών που κατευθύνονταν στη δομή».
Σαν να λέμε κάποιοι προπονούνται για το Σάββατο και φτιάχνουν κλίμα. Κι αυτοί οι κάποιοι, δεν αποκλείεται αύριο να τα ξανασηκώσουν τα ρόπαλα και να ψαχτούνε για καυγά. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου έχουν κίνητρα ευγενή και εθνικά, δεν το έχω όμως για εντελώς σίγουρο ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν κάτι τέτοια παλικάρια που μεγάλη όρεξη θα έχουν ν’ ανοίξουν κεφάλια. Και να κάνουν μαντάρα τη συμπρωτεύουσα, για να εξυπηρετήσουν δικά τους κόλπα και δικούς τους σκοπούς. Θα τους περάσει άραγε ή θα επικρατήσουν οι ψυχραιμότεροι; Αν υπάρχουν, εν τέλει, ψυχραιμότεροι στο σύμπαν του «θα μας βρουν μπροστά τους»…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr