ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Eλβετικά POS στη... Μύκονο!

Λαβράκια βγάζουν οι έλεγχοι απο τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχης Δημοσίων Εσόδων στο νησί της Μυκόνου στο πλαίσιο της επιχείρησης "Τρίαινα". Ετσι, εντοπίστηκαν στο κατάστημα της Louis Vuitton στο κέντρο της Μυκόνου 2 POS συνδεδεμένα με την Ελβετία, ενώ άλλο ένα τέτοιο POS εντοπίστηκε στο κατάστημα της ίδιας εταιρείας που λειτουργεί στο Nammos Village. Μάλιστα στο κατάστημα της Louis Vuitton στο..
Nammos Village βρέθηκαν Ισπανοί εργαζόμενοι που ήταν ασφαλισμένοι στο Ισπανικό ΙΚΑ και τώρα ερευνάται η νομιμότητα της πρακτικής αυτής. Τα δύο POS κατασχέθηκαν.
Επίσης στο κέντρο Καλούα στην Παράγκα της Μυκόνου διαπιστώθηκε ύστερα απο τον έλεγχο που διενεργήθηκε οτι δεν είχαν κοπεί αποδείξεις 3.500 ευρώ, ενώ στο κατάστημα τουριστικών ειδών που λειτουργεί στον ίδιο χώρο εμπορεύματα δεν είχαν τιμολόγια αγοράς. Στο κέντρο επιβλήθηκε 48ωρο λουκέτο. Ακόμη στο γνωστό εστιατόριο Κατρίν στο κέντρο της Μυκόνου κατασχέθηκαν οι ημερήσιες εισπράξεις ύψους 19.000 ευρώ διότι διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση είχε ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία ύψους 380.000 ευρώ. Λουκέτο 48 ωρών επιβλήθηκε και σε μεγάλο πλυντήριο στη χώρα της Μυκόνου καθώς δεν είχε κόψει 67 αποδείξεις 13.000 ευρώ.

 Πως δουλεύει η «Τρίαινα»

Η επιχείρηση σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει καταρτίσει το επιτελείο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή διήρκεσε τέσσερις ημέρες, έως και σήμερα Τετάρτη, αποτελείται από 56 άτομα και φέρει την κωδική ονομασία «Τρίαινα», λόγω των τριών παράλληλων στοχεύσεών της κατά τους ελέγχους που διεξάγονται.


Οι στοχεύσεις αυτές είναι οι εξής:
Πρώτον, μετά την πρώτη φάση του ελέγχου σε κάθε επιχείρηση οι ελεγκτές παραμένουν σε αυτήν ώς το τέλος της ημέρας προκειμένου να έχουν μία σαφή εικόνα για το ύψος των ημερήσιων εισπράξεων υπό την δική τους παρακολούθηση. Τις εισπράξεις αυτές τις συγκρίνουν με τα έσοδα που έχει δηλώσει η επιχείρηση τις προηγούμενες ημέρες και στην περίπτωση που υπάρχουν μεγάλες διαφορές αρχίζει η φάση της επιβολής των προστίμων που προβλέπει η νομοθεσία.
Δεύτερον, ελέγχουν για τυχόν «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές, γνωστό φαινόμενο διάπραξης φοροδιαφυγής απο τους επιτήδειους. Ειδικότερα ελέγχουν αν έχουν γίνει παρεμβάσεις στις ταμειακές μηχανές με την εισαγωγή σε αυτές ειδικών λογισμικών τα οποία ακυρώνουν στο τέλος όσες αποδείξεις έχουν «χτυπηθεί». Ετσι περιορίζονται σημαντικά οι εισπράξεις που δηλώνονται στις φορολογικές αρχές.
Τρίτον, «τσεκάρουν» αν η επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμες, μη ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία. Στην περίπτωση αυτή προχωρούν στη δέσμευση των εισπράξεων της ημέρας αλλά και επιταγών που υπάρχουν στο ταμείο. Γι΄ αυτό άλλωστε τις ομάδες των ελεγκτών συνοδεύει και δικαστικός επιμελητής.
Η επιχείρηση ελέγχων επεκτείνεται σε όλα τα είδη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νησί της Μυκόνου, από ξενοδοχεία και δραστηριότητες θαλασσίων σπορ, ξαπλώστες κτλ μέχρι την εστίαση, τα νυχτερινά μπαρ αλλά και επιχειρήσεις μετακίνησης τουριστών. Μάλιστα υπάρχει και εφεδρική ομάδα ελεγκτών στην περίπτωση που χρειαστεί να επέμβει.