ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Καταγγελία για οικειοποίηση ρεπορτάζ

Σε ανοικτή επιστολή – καταγγελία προχώρησε ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος (φωτογραφία) κάνοντας λόγο για κλοπή δικού του ρεπορτάζ. Συγκεκριμένα ο Μάκης Νοδάρος στην επιστολή καταγγελία προς
το Δ.Σ και το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ (κοινοποιειται προς τα Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ Μ. Λώλο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πύργου Ηλείας), αναφέρει:
"Την Κυριακή 5/8/2018 στην εφημερίδα Documento όπου εργάζομαι, δημοσιεύτηκε δισέλιδο ρεπορτάζ που υπογράφω, με τις απόψεις του τραγικού πατέρα Γιώργου Παρασκευόπουλου που το 2007 έχασε στις πυρκαγιές της Ηλείας τα 4 ανήλικα παιδιά του , την σύζυγο και την μητέρα του. Ο κ. Παρασκευόπουλος μίλησε αποκλειστικά σε μένα και στον συνάδελφο Γιώργο Μαρινόπουλο της ΕΡΤ (δείτε εδώ το ρεπορτάζ)
Δύο ημέρες μετά , την Τρίτη 7/8/2018 ο διαχειριστής της ενημερωτικής ιστοσελίδας ILIALIVE.GR Γιάννης Σπυρούνης, εγγεγραμμένος στα μητρώα της ΕΣΗΕΠΗΝ ως επαγγελματίας δημοσιογράφος, αναδημοσίευσε με προκλητικό τρόπο το δικό μου ρεπορτάζ από την εφημερίδα Documento χωρίς την παράθεση του ονόματός μου (δείτε σχετικά ΕΔΩ)
Ενημέρωσα τηλεφωνικά τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκο Κορτέση για το θέμα καθώς και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ Γιώργο Καρβουνιάρη και τους ζήτησα να παρέμβουν άμεσα προκειμένου ο κ. Σπυρούνης να αναφέρει όπως όφειλε το όνομα του συντάκτη που έκανε το ρεπορτάζ. Παρ όλα αυτά το ILIALIVE.GR συνέχισε να έχει αναρτημένο το ρεπορτάζ χωρίς την αναφορά στον συντάκτη του.
Το Άρθρο 6 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ στην οποία είμαι τακτικό μέλος της, αναφέρει καθαρά ότι ο επαγγελματίας δημοσιογράφος οφείλει μεταξύ άλλων :
«Να θεωρεί σοβαρότατη αντιεπαγγελματική πράξη κάθε λογοκλοπή και να μην οικειοποιείται την εργασία συναδέλφων του. Να αναφέρει πάντοτε το όνομα του συντάκτη, του οποίου χρησιμοποιεί κείμενα ή αποσπάσματα κειμένων. Να μνημονεύει την πηγή των πληροφοριών, που έχουν ήδη δημοσιευθεί ή μεταδοθεί.»
Επίσης ο Νόμος 2121/1993 Αρθρο 66 , αναφέρεται αναλυτικά στις ποινικές κυρώσεις που μπορεί να έχει κάποιος όταν κλέβει την πνευματική εργασία κάποιου άλλου.
Ο διαχειριστής του ILIALIVE.GR , εμφανίζεται επίσης εκτός από επαγγελματίας δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ να είναι και επαγγελματίας φωτογράφος (!)που πωλεί σε πρακτορεία φωτογραφίες, στερώντας με αυτόν τον τρόπο την θέση εργασίας άλλου επαγγελματία φωτογράφου.
Είναι εμφανές ότι ο κ. Σπυρούνης καταπατά με προκλητικό τρόπο κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας καθώς και την σχετική νομοθεσία. Εμφανίζει στο ILIALIVE.GR ρεπορτάζ χωρίς την αναφορά στον συντάκτη του, ενώ ως δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ εκτός από την εργασία του στην εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΗ» Πύργου Ηλείας εκτελεί παράνομα και χρέη φωτογράφου.
Ως επαγγελματίας δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ με πολύχρονη παρουσία και δεκάδες έρευνες παλαιότερα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και σήμερα στο «Documento» όπου και εργάζομαι, διαμαρτύρομαι εντονότατα για την κλοπή της εργασίας μου και την προκλητική συμπεριφορά του διαχειριστή της ιστοσελίδας ILIALIVE.GR . Ζητώ τις δικές σας ενέργειες και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου.-
8/8/2018
Μάκης Νοδάρος / Δημοσιογράφος "