ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Το «αριστερό εξτρέμ» του Μαρινάκη και το γκάλοπ Βαξεβάνη

Κόντρα με αφορμή τη δημοσκόπηση που κλείνει στο 4,6% τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

«Άλλη μια δημοσκόπηση από τα… υπόγεια του Μαξίμου». Ετσι χαρακτηρίζει ο επικεφαλής των ηλεκτρονικών μέσων του Βαγγέλη Μαρινάκη το γκάλοπ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Documento και δείχνει τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ να έχει κλείσει στο 4,6%.
Ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος..
με εκτενές κείμενό του, από τα υπόγεια της Συγγρού - όπου κι τα γραφεία των ηλεκτρονικών μέσων της Αλτερ Εγκο-  επιχειρεί να αποδομήσει πληρως την δημοσκοπική έρευνα του Documento του Κώστα Βαξεβάνη. Tην χαρακτηρίζει ως δημοσκόπηση ανύπαρκτης εγκυρότητας από μεταπτυχιακό φοιτητή που έχει συνεργαστεί με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη που ήρθε, λέει, να θυμίσει την υπόθεση των δημοσκοπήσεων που κατασκευάζονται στα υπόγεια του Μαξίμου.
Ο Χαραλαμπόπουλος στο in.gr αμφισβητεί την δημοσκόπηση που προβάλλεται έντονα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας («Μεγάλη δημοσκόπηση του Documento: Κλείνει η ψαλίδα. 4,6% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ») και ισχυρίζεται πως το αποτέλεσμα ξεχωρίζει γιατί καμιά άλλη εταιρεία δεν έχει δώσει ανάλογη εικόνα για τις προθέσεις του εκλογικού σώματος.
"H χρήση «νέων επιστημόνων» για την παραγωγή δημοσκοπήσεων αμφιβόλου αξιοπιστίας αλλά δυνατότητας επικοινωνιακής αξιοποίησης, συνεχίζεται στα υπόγεια του Μαξίμου", γράφει χαρακτηριστκά ο Χαραλαμπόπουλος και καταλήγει:
"Είτε με «ερευνητικές» ομάδες είτε με «μονοπρόσωπες ΙΚΕ» που στήνονται απλώς και μόνο για να φτιάξουν άλλη μια «έρευνα», η αξία χρήσης της οποίας δεν θα αφορά καθόλου την αποτύπωση πραγματικών τάσεων αλλά την παραγωγή πρωτοσέλιδων σε «φίλια ΜΜΕ» μπας και αναταχθεί το ηθικό του κομματικού ακροατηρίου".
Ο Κ. Βαξεβάνης απάντησε στο «αριστερό εξτρέμ» του Μαρινάκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
(...) Από την ώρα που δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία της δημοσκόπησης και πριν καν κυκλοφορήσει η εφημερίδα, ξεκίνησε μια προσπάθεια υποτίμησης των ευρημάτων και κυρίως αποδόμησης της εταιρείας δημοσκόπησης και του πολιτικού επιστήμονα Γιάννη Σκλία. Φυσικά το θέμα δεν ήταν ούτε η εταιρεία ούτε ο αναλυτής, αλλά το αποτέλεσμα. Γιατί στη δημοσκόπηση η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ είναι 4,6 %. Ούτε 9%, ούτε 13%, ούτε όσο τους καπνίσει. Την ίδια μέρα με εμάς, δύο ακόμη δημοσκοπήσεις βρίσκουν την ίδια διαφορά. Αλλά το θέμα είναι το Documento.
Επιλέξαμε για τη δημοσκόπηση μια νέα εταιρεία VOX POP, η οποία έχει κανονικά αδειοδοτηθεί, για ευνόητους λόγους. Γιατί το σύνολο σχεδόν των εταιρειών δημοσκοπήσεων έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστες (αυτή είναι η πιο αθώα ερμηνεία) κατά την καταγραφή τάσεων μεγάλων μάλιστα γεγονότων.(...)
Στις 5,5 μονάδες καταγράφεται η διαφορά μεταξυ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη Πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η ΚΑΠΑ Research σε δείγμα 9.800 ερωτηθέντων κατά το διάστημα 25 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου. Η διαφορά είναι αυξημένη κατά 1,1% σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα της ΚΑΠΑ Research που είχε διενεργηθεί τον Μάρτιο. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ βρίσκεται πρώτη με 23,3%, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,8%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 8,7% και στην τέταρτη θέση βρίσκεται  το Κίνημα Αλλαγής με 6,9%. Με 5,7% βρίσκεται στην πέμπτη θέση το ΚΚΕ. Εκτός Βουλής παραμένουν ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Λαϊκή Ενότητα, με 2%, 2,6% και 1,5% αντίστοιχα.