ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Υπόθεση UBS: τι βρήκαν στο σπίτι του υπεύθυνου Ανάπτυξης της ΝΔ

Και αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στα άκρα η αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, μετά τις αποκαλύψεις για έφοδο των φορολογικών αρχών στο σπίτι του  Χρήστου Σκλαβούνη, κορυφαίου τραπεζίτη, πρώην στελέχους της UBS, ο οποίος επί κυβέρνησης Σαμαρά, είχε διοριστεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ακολούθως ο Χρ. Σκλαβούνης είχε οριστεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη υπεύθυνος στον τομέα της Ανάπτυξης στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.
"Τα στοιχεία για την UBS ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε αρνηθεί να τα παραλάβει από τις γερμανικές αρχές για να τα αξιοποιήσει. Τώρα η Ν.Δ. καλύπτει και τον κ. Σκλαβούνη, όπως έκανε στο παρελθόν με τον κ. Παπασταύρου και τον κ. Χαρδούβελη. Λογικό και αναμενόμενο. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
"Ο Μητσοτάκης της Siemens και της ΚΗΡΥΞ Α.Ε. πρέπει να περιστοιχίζεται από τους αντίστοιχους συνεργάτες. Στον τομέα της ανάπτυξης, καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Σκλαβούνης παραμένει..
υπεύθυνος, ακριβώς γιατί ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει στο μυαλό του μια ανάπτυξη συνώνυμη με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά" καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία, είχε κάνει λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει.
"Αντιμέτωπος με την οργή του κόσμου, που γιγαντώνεται από την ανελέητη φορολογική σφαγή και τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε νέες αθλιότητες.
Για διαπλοκή, αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα, συμμετοχή σε εταιρείες που παίρνουν δημόσια έργα και offshore, ας ρωτήσει τον καναλάρχη – Υπουργό κ. Παππά, τους κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη και βέβαια το όργανό τους, την Αυγή
", αναφέρει το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Μάλιστα, μετά την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ανταπάντησε με ακόμα πιο σκληρή ανακοίνωση:
αποπροσανατολισμός που επιδιώκει το Μαξίμου δεν πιάνει σε μια κοινωνία που υποφέρει από τις πολιτικές του. Η λάσπη που πετάει, κολλάει μόνο στα πρόσωπα των υπουργών του για τους οποίους δεν βρίσκει ούτε μια λέξη απολογίας να πει", προσθέτει η Συγγρού.

 Πώς φτάσαμε στην έφοδο 
 (πηγή: news247)
Κρίσιμα στοιχεία για πρόσωπα που μέσω της UBS έχουν αποφύγει φόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, διαθέτουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι βρίσκονται σε στενή συνεργασία με δικαστικές Αρχές στη Γαλλία και τις ΗΠΑ και επικεντρώνουν, πλέον, την έρευνά τους σε διευθυντικά στελέχη της τράπεζας στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της εκτεταμένης έρευνας που διενεργείται, οι εισαγγελικοί λειτουργοί Χρήστος Ντζούρας και Κώστας Καλούδης έκαναν πριν λίγο καιρό ταξίδι-αστραπή στις ΗΠΑ, όπου εξέτασαν, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS, ο οποίος φέρεται να τους έδωσε πολύτιμα στοιχεία για τις «τεχνικές» που ακολουθούνταν, ώστε να φοροδιαφεύγουν μεγάλοι πελάτες της ελβετικής τράπεζας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η «έφοδος» στο σπίτι του  Χρήστου Σκλαβούνη, πρώην επιτελικού στελέχους επενδυτικής τραπεζικής της UBS, στις 4 Ιουλίου, που αποκάλυψαν οι Financial Times και η κατάσχεση ηλεκτρονικών αρχείων και εγγράφων, είναι η πρώτη από μία σειρά ενεργειών που έχουν σχεδιάσει οι εισαγγελείς για την πλήρη διερεύνηση των «λιστών φοροδιαφυγής».
Ο Χρ. Σκλαβούνης παρέμεινε επιτελικό στέλεχος της τράπεζας μέχρι τον Μάιο του 2013, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε, από την κυβέρνηση Σαμαρά, επικεφαλής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου παρέμεινε έως το 2015.\
Ακολούθως ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνος στην ενότητα ανάπτυξης στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Όπως εκτιμάται, το κατασχεθέν υλικό από την οικία Σκλαβούνη θα μελετηθεί εξονυχιστικά από τους εισαγγελείς υπό το πρίσμα του «πολύτιμου Know how» που αποκόμισαν, μετά την πολύωρη κατάθεση που έλαβαν στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ο κρίσιμος μάρτυρας, για τον οποίο οι δύο εισαγγελείς ταξίδεψαν στις ΗΠΑ, είναι το πρώην στέλεχος της ελβετικής τράπεζας Bradley Birkenfeld, που εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για τον ρόλο που έπαιξε στο σχέδιο φοροδιαφυγής εκατοντάδων προσώπων που είχαν ως καταθέτες ή επενδυτές «καταφύγει» στην UBS. Το πρώην στέλεχος, μάλιστα, φέρεται, μετά την αποφυλάκισή του, να έλαβε, για επιβράβευση, πληρωμή ως σημαντικός πληροφοριοδότης για ζητήματα φοροδιαφυγής, ποσό δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ανάλογο με τα ποσά που εισέπραξε η αμερικανική Πολιτεία με τη δική του βοήθεια.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο πρώην επιτελικός υπάλληλος έχει περιγράψει τον τρόπο, με το οποίο η UBS, μέσω κορυφαίων στελεχών της, καθοδηγούσε πελάτες πολλών χωρών, όπως η Ελλάδα, να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιρειών «βιτρινών», αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς εκτιμούν πως με την πλήρη αξιοποίηση όλων των στοιχείων που συλλέγουν από την έρευνα τους θα «χτίσουν» ένα ισχυρότατο νομικό επιχείρημα, ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις συγκεκριμένες τραπεζικές πρακτικές, που όλα αυτά τα χρόνια ζημίωσαν την οικονομία της χώρας μας.

Απαντητική δήλωση του Χρήστου Σκλαβούνη:
«Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι μου, που αφορούσε στοιχεία στα αρχεία μου για την σχέση μου με την UBS. Στην συγκεκριμένη τράπεζα εργάστηκα για πάνω από 20 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις. Αυτή η μακροχρόνια θητεία μου αφορούσε αποκλειστικά τον τομέα του investment banking και όχι του private banking.

Κατόπιν, ως Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την περίοδο από τον Μάϊο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015, ενήργησα με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, φέρνοντας εις πέρας ένα δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.
Θέλω με απόλυτα καθαρό τρόπο να τονίσω ότι σέβομαι το έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και είμαι πρόθυμος σε κάθε έλεγχο. Επισημαίνω δε ότι δεν μου έχει ασκηθεί καμία απολύτως δίωξη από την Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί.
Θέλω να δηλώσω ταυτόχρονα ότι επ’ ουδενί σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή.
Εν κατακλείδι. Δεν ανέχομαι την οποιαδήποτε σπίλωσή μου και κατάσυκοφάντησή μου από οποιαδήποτε κατεύθυνση προέρχεται, μη σεβόμενη την προσωπικότητά μου και το Κράτος Δικαίου που διασφαλίζει η συντεταγμένη Πολιτεία μας, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός μου ως πολίτης αυτής της χώρας.».