ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Απλή αναλογική από τις μεθεπόμενες εκλογές

Πέρασε από την Ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για νέο εκλογικό νόμο με την εισαγωγή της απλής αναλογικής, την διεύρυνση της ψήφου στα 17 και άλλες αλλαγές. Ο νέος νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές καθώς δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι για να ισχύσει από τις επόμενες.
Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές.
Επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.
Στην ψηφοφορία επί των άρθρων, για το άρθρο ένα που προβλέπει απονομή του δικαιώματος.. ψήφου στους νέους των 17 ετών, 180 βουλευτές ψήφισαν ναι, όχι ψήφισαν 81, ενώ 20 δήλωσαν «παρών».
Για το άρθρο 2 που περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ναι ψήφισαν 179, όχι 83 και παρών ψήφισαν 19.
Στο άρθρο 3, που προβλέπει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ναι ψήφισαν 163, όχι 101 και 17 ψήφισαν παρών.
Στο άρθρο 4 που περιέχει καταργούμενες διατάξεις και στο ακροτελεύτιο άρθρο 5 ναι ψήφισαν 179, όχι ψήφισαν 86, ενώ 16 ψήφισαν παρών.- πηγή: efsyn