ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Διέξοδος Αριστερά από την «Ομπρέλα» - Προαναγγέλλει διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ


Τη στιγμή που η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται στα ύψη, η «Ομπρέλα» διακινεί κείμενο με τίτλο «Διέξοδος Αριστερά» για συλλογή υπογραφών προς τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος.
Μεταξύ άλλων, στο κείμενο τονίζεται ότι το κόμμα είναι σε αποδρομή και τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά. Αφού υπογραμμίζεται ότι «για όλα αυτά που ζούμε, η διέξοδος είναι Αριστερά», εξαπολύεται ευθεία επίθεση κατά της σημερινής ηγεσίας και του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ δεν απουσιάζουν οι αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «λόγω των απαράδεκτων αλλαγών στο καταστατικό», εξελίσσεται πλέον ένα «δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί "αδιαμεσολάβητα" την ηγεσία, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων».
Σημειώνεται επίσης ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη, με τη συναίνεσή του οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε ένα απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 
«Η νέα ηγεσία δεν ενεργεί σαν προεδρία, μονοπρόσωπο όργανο με καταστατικές δεσμεύσεις απέναντι στη συλλογικότητα, αλλά σαν κυριευτής μιας θέσης εξουσίας, που την προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού από το συλλογικό έλεγχο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Προναναγγέλλοντας αποχωρήσεις και διάσπαση, στο κείμενο τονίζεται πως «δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της. Δε μας ταιριάζει να βαυκαλιζόμαστε μαζί της, ότι υπάρχει μαγικό κλειδί για την κυβερνητική εξουσία, που το κρατάει ο χαρισματικός ηγέτης».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζεται πως «πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπιστεί και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς, ανοιχτό στις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες της Αριστεράς, της οικολογίας, του φεμινιστικού κινήματος, των κινημάτων της νεολαίας, των κοινωνικών κινημάτων, που νιώθουν την ανάγκη να συζητήσουν και να δράσουν από κοινού για το παρόν και το μέλλον της, για το δικό τους παρόν και μέλλον, είτε μετέχοντας σε αυτόν, είτε παρακολουθώντας την πορεία του, χωρίς να εγκαταλείπουν για την ώρα τις σημερινές επιλογές τους».

Το κείμενο έρχεται στο φως καθώς βαθαίνει η κρίση και με ήδη έντονες τις τάσεις φυγής και ανοιχτής αμφισβήτησης της προεδρικής εκλογής. Μεταξύ των τελευταίων σημαντικών εξελίξεων ήταν η ανεξαρτητοποίηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα και οι δηλώσεις στελεχών όπως ο Νίκος Φίλης, κι ενώ οι προεδρικοί κάνουν λόγο για υπονόμευση της βούλησης της βάσης του κόμματος. - από efsyn.gr