ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Η διάσπαση ante portas


Θέμα χρόνου είναι πλέον η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από τον Στέφανο Κασσελάκη και τις αντιδράσεις που ακολουθούν. Η διαγραφή Τζουμάκα δείχνει την πόρτα της εξόδου προς τους διαφωνούντες και αποτελεί το πρώτο μήνυμα.
Στο επιτελείο του προέδρου του κόμματος έχουν θεωρήσει ως «μεγάλο λάθος» τη στάση απέναντι σε άλλα στελέχη, όπως π.χ. στον Νίκο Φίλη, που χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη ως «Πέπε Γκρίλο», ο πρόεδρος τον κάλεσε σε συνάντηση και εξερχόμενος από αυτήν, στις δηλώσεις του, ο πρώην υπουργός …επανέλαβε τα «ίδια»!
«Ήταν πλήγμα για το προφίλ του προέδρου αυτό που έγινε, έδειχνε αδυναμία», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει τον πρόεδρο.
Σε σύσκεψη του στενού επιτελείου του νέου προέδρου, που έγινε εδώ και πολλές ημέρες, ελήφθη η απόφαση να προχωρήσει σε χρόνο και πρόσωπο που θα επιλεγούν ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης σε διαγραφές.

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» γνώριζαν τις διεργασίας αυτές και την 1η Οκτωβρίου είχαν γράψει στη στήλη, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Οι πληροφορίες της στήλης επιμένουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχτεί εισηγήσεις να προχωρήσει ακόμα και σε διαγραφές, αν επαναληφθούν τοποθετήσεις όπως της αρχικής τοποθέτησης του Νίκου Φίλη και όχι μόνο. Προσοχή: Όχι παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας υπό τον Αντώνη Κοτσακά. Δήλωση του προέδρου του κόμματος ή του γραφείου του που ουσιαστικά θα θέτει ένα πρόσωπο εκτός κόμματος.
Θα πείτε ότι αυτό ούτε έχει γίνει ξανά (μόνο με τον Μίμη Ανδρουλάκη (!) επί προεδρίας Μαρίας Δαμανάκη), ούτε προβλέπεται από το Καταστατικό. Επίσης, μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να οδηγήσει σε αποχώρηση κάποια ακόμα στελέχη, αλλά και να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της στήλης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρνητικός στις σχετικές εισηγήσεις που δέχεται, μετρώντας προφανώς από την πλευρά του τη σχέση …κόστους-οφέλους!».
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει την εκτίμηση πως η αποχώρηση της «Ομπρέλας» είναι προαποφασισμένη και η διάσπαση αναπόφευκτη και γι' αυτό έχει αποφασίσει να την κάνει με τους δικούς της όρους. Με τη διαγραφή Τζουμάκα στοχεύει πέραν της αποχώρησης της «Ομπρέλας» και στο να φέρει σε δύσκολη θέση τα στελέχη της τάσης Αχτσιόγλου, τα οποία στην παρούσα τουλάχιστον φάση δεν είναι σε γραμμή αποχώρησης. Η εκτίμηση είναι πως η συγκεκριμένη τάση ή θα μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλες απώλειες ή θα αποχωρήσει χωρίς, όμως, στην παρούσα φάση να είναι σε θέση να διαμορφώσει εναλλακτική στρατηγική και να δημιουργήσει κόμμα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ έρχονται πριν το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, εφόσον βεβαίως αυτό γίνει. Συνεπώς, το διάστημα έως την Κεντρική Επιτροπή στις 11 και 12 Νοεμβρίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Βασίλης Σκουρής