ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Τι έχει απομείνει άραγε από την κουλτούρα που γέννησε τον ΣΥΡΙΖΑ;


Χθες στο πρωτοσέλιδο θέμα της η ΕφΣυν τόνισε πως μόνο ηττημένοι μπορούν να υπάρξουν στον «εμφύλιο» του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι φυσικό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσπαθεί να διασκεδάσει τις σχετικές εντυπώσεις. Έρχεται ωστόσο η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις προεδρικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ να επιβεβαιώσει την εκτίμησή μας.

Τα μηνύματα της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στον τηλεοπτικό σταθμό Star, μόνο καλά δεν είναι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα τη στιγμή που η επιρροή της κυβέρνησης υποχωρεί αισθητά.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 36,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 12,9% με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής. Δεν ήταν αυτό το μήνυμα των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου για τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συντριπτική ήττα. Το εκλογικό σώμα κράτησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τεράστια διαφορά από τη Ν.Δ., αλλά και με ασφαλή απόσταση από το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το ελάχιστο κεκτημένο που έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ το μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξει για να ξαναγίνει δυνάμει κυβερνητικό κόμμα φαίνεται να χάνεται. Η συρρίκνωση της επιρροής του σε όποιον βαθμό αντανακλάται στις δημοσκοπήσεις είναι δραματική. Και σε αυτό προφανώς αποτυπώνεται η αποστροφή και η σύγχυση που προκαλείται στην κοινή γνώμη από την ανεξέλεγκτη σύγκρουση για τη νομή της ενδοκομματικής εξουσίας.

Οι αντιπαραθέσεις χωρίς νόημα και η επικράτηση του δόγματος «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων» δεν είναι αυτό που αναζητά ο κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πώς θα λύσει τα προβλήματά του είναι φυσικά ζήτημα των μελών και των οργάνων του. Αλλά το πώς θα παίξει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπόθεση της κοινωνίας. ΚΙ ΑΥΤΌΣ ο ρόλος σήμερα δεν υπηρετείται από καμία τάση. Όλοι κινούνται σε λάθος δρόμο και χωρίς τον απαιτούμενο πολιτικό πολιτισμό.
Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό, τόσο το καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά ως σύνολο. Από την άποψη αυτή υπογραμμίζουμε την παρέμβαση του πρώην υπουργού Γιάννη Δραγασάκη που αφενός ζητεί να αποσυρθούν οι απειλές διαγραφών και να μεταφερθεί η συζήτηση στα κομματικά όργανα και αφετέρου θυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παγκόσμιο παράδειγμα γιατί μπόρεσε να συνενώσει πάνω από 18 οργανώσεις και κινήματα, από την άκρα Αριστερά ως το δημοκρατικό Κέντρο.

Τι έχει απομείνει άραγε από την κουλτούρα που γέννησε τον ΣΥΡΙΖΑ;

ΕΦ.ΣΥΝ. / Αποψη (26.10.2023)