ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Tα «Ρόδια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» του Θωμά Σίδερη, στο Golden Apricot International Film Festival


Μετά τη συμμετοχή της ταινίας στο φεστιβάλ RIFE της Βουλγαρίας, μία διοργάνωση του Ινστιτούτου Γκαίτε και του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου της Βουλγαρίας, τα «Ρόδια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», αυτό το τραγικά επίκαιρο αντιπολεμικό ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη, θα προβληθεί την Τρίτη 12 Ιουλίου, στις 6.30 το απόγευμα, ως πανηγυρική προβολή (special screening) σε ένα από τα καλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, το Golden Apricot International Film Festival στο Ερεβάν της Αρμενίας.
Καλλιτεχνικός διευθυντής της φετινής 19ης διοργάνωσης είναι ο βραβευμένος με Όσκαρ Terry George, σκηνοθέτης μεταξύ άλλων και του ντοκιμαντέρ «Hotel Rwanda», και τιμώμενα πρόσωπα είναι ο Κώστας Γαβράς και ο Αλαίν Ρενέ.
Τα «Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» θα προβληθούν στο Malyan Theatre και αμέσως μετά θα προβληθεί η εμβληματική ταινία του Ρενέ «Χιροσίμα αγάπη μου».
Το ντοκιμαντέρ « Τα ρόδια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», εμπνευσμένο από το αριστούργημα του Σεργκέι Παρατζάνοφ «Το χρώμα του ροδιού», διερευνά τον ρευστό θύλακα του Αρτσάχ πριν και μετά τη συμφωνία του 2020, και από τις δύο πλευρές, και από την πλευρά δηλαδή των Αρμενίων και από την πλευρά των Αζέρων, εστιάζοντας όμως στα πρόσωπα και στον πόνο των ανθρώπων και αφήνοντας συνειδητά έξω από το κάδρο τις γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο μετά-σοβιετικό χώρο.
Η ταινία μιλά για τα δεινά που προκαλεί ο πόλεμος. 
Το ρόδι από σύμβολο χαράς και ευημερίας γίνεται σύμβολο του θανάτου. Ωστόσο μέσα από τα θραύσματα του χώρου και της μνήμης προσπαθεί να καταγράψει την ελπίδα για το αύριο στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μέσα από την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων. Ένα αγόρι από το Αζερμπαϊτζάν και ένα κορίτσι από την Αρμενία, μέσα από τη σιωπή τους και κυρίως μέσα από τα ρόδια που κρατούν, στέλνουν το μήνυμα ότι τα ρόδια και οι ροδιές ανήκουν σε όλους.