ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Δεν είναι μύθος, είναι ο τρόμος τους


Ο Αγγελος Συρίγος, εκτός από πανεπιστημιακός, είναι υφυπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης. Δηλαδή, ο αρμόδιος της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ. Και αυτό με επιλογή Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Αγγ. Συρίγος είναι πολιτικός, γνωστός για τις εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις του από την εποχή του «Δικτύου 21». Ηταν επιλογή του Αντώνη Σαμαρά και υποστηρικτής των απόψεών του, τον υιοθέτησε ο σημερινός πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συμμαχίας του με το ακροδεξιό τμήμα της Ν.Δ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Ο υφυπουργός Συρίγος ταυτίζεται απόλυτα με τις απόψεις του Κυρ. Μητσοτάκη για το ελληνικό Πανεπιστήμιο, τουλάχιστον στο σκέλος της πλήρους εκρίζωσης του αγωνιστικού πνεύματος, των δημοκρατικών παραδόσεων και των κατακτήσεων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και μετά, στα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Αυτό το πνεύμα, αυτές οι παραδόσεις και κατακτήσεις φυσικά δεν αφορούν διάφορα εκφυλιστικά φαινόμενα που μπορεί να βρει κανείς σε κάθε χώρο. Αν το ελληνικό Πανεπιστήμιο ήταν μόνο αυτά τα φαινόμενα, που διογκώνει και επικαλείται η κυβέρνηση, δεν θα χρειαζόταν ο Αγγ. Συρίγος να κάνει χθες στη Βουλή μια τόσο προκλητική και κατάπτυστη ομιλία.
Επιχείρησε να απαξιώσει πλήρως τους αγώνες του ελληνικού λαού κατά της δικτατορίας και τη συμβολή τους στην πτώση του καθεστώτος. Και ταυτόχρονα, να διαγράψει από τη συλλογική ιστορική μνήμη την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ισχυριζόμενος πως ό,τι γνωρίζουμε γι’ αυτήν είναι ένας μεταπολιτευτικός μύθος.
Αν όλα αυτά ήταν αλήθεια, τι νόημα είχε να κάνει μια τέτοια ομιλία; Απλώς για να προκαλέσει; Θα ήταν εντελώς αφελές να πιστέψει κανείς κάτι τέτοιο. Ο Αγγ. Συρίγος υποστήριξε ότι οι ρίζες του σημερινού Πανεπιστήμιου βρίσκονται στη μεταπολίτευση και σε αυτό που ο ίδιος ονόμασε «μεταπολιτευτικό μύθο του Πολυτεχνείου». Και από όσα είπε στη συνέχεια, ομολόγησε πως αυτός ο μύθος αφορά την ύπαρξη φοιτητικών παρατάξεων, την ύπαρξη του πανεπιστημιακού ασύλου, τις φοιτητικές διαδηλώσεις.
Με δυο λόγια, περιέγραψε αυτό που ονομάζουμε φοιτητικό κίνημα και τους όρους της ελεύθερης συγκρότησης και ανάπτυξής του. Αυτό ενοχλεί και αυτό θέλει να εμποδίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο εκλεκτός του Συρίγος. Ενα Πανεπιστήμιο ανοιχτό, δημοκρατικό, αγωνιστικό, διεκδικητικό. Μόνο που αυτό δεν είναι μύθος. Είναι ο τρόμος τους.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Aποψη

***
Την παραίτηση του «υβριστή υφυπουργού Παιδείας», Άγγελου Συρίγου ζητά με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ)
«Ντροπή και ύβρις όσα εκστομίσατε κ. Συρίγο και μάλιστα από το βήμα της Βουλής που κατάργησε η χούντα. Προσβάλλατε βάναυσα την ιερή μνήμη όσων δολοφόνησε η χούντα, όσους/ες βασάνισαν, φυλάκισαν και εξόρισαν οι δήμιοί της» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.