ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Το Τείχος του Βερολίνου μέσα από τα μάτια των Ελλήνων της Ανατολικής Γερμανίας


Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021, στις 13:00 ώρα Ελλάδας, στη Φωνή της Ελλάδας, στον νέο κύκλο εκπομπών «Historia Minimas», παρουσιάζεται ένα ιστορικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για.. την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Η 9η Νοεμβρίου του 1989 ήταν μια μέρα καθοριστική όχι μόνο για το μέλλον της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
To Tείχος του Βερολίνου ήταν το σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου. Το τεχνητό «φράγμα» που μοίραζε την Ευρώπη σε δύο μπλοκ επιρροής. Το παραπέτασμα που χώριζε τη Γηραιά Ήπειρο και τους λαούς της στα δύο.

Η εκπομπή «Historia Minimas» της Φωνής της Ελλάδας, σε συνεργασία με το «Radio Panik» του Βελγίου, παρουσιάζουν τεκμήρια της εποχής που αφορούν στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Τρεις δεκαετίες μετά, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα: κάποιοι ελάχιστοι νοσταλγούν το Τείχος και λυπούνται για την κατάρρευση του λεγόμενου Ανατολικού μπλοκ. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η πτώση του άνοιξε νέους ορίζοντες ειρήνης και αδελφοποίησης της Ευρώπης. Όλοι, ωστόσο, συμφωνούν πως η 9η Νοεμβρίου του 1989 σήμανε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής που οικοδομήθηκε στα θραύσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το άνοιγμα των συνόρων της άλλοτε Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (DDR)  δεν αφορούσε μόνο τους Γερμανούς, αλλά και πολλούς ξένους που ζούσαν εκεί. Η εκπομπή “Historia Minimas” φέρνει στο φως την ιστορία δύο αδελφών που ο ένας ζούσε στην Ανατολική και ο άλλος στη Δυτική Γερμανία μέχρι την 9η Νοεμβρίου 1989. Ωστόσο, η πτώση του Τείχους τους ένωσε πάλι.

Έρευνα -παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Μετάδοση: Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021, στις 13:00 ώρα Ελλάδας