ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Ελλάδα, ανοχύρωτη χώρα


του Χρήστου Ξανθάκη 

Είναι σαν εκείνη τη σκηνή από το «Χρώμα του χρήματος», τη ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε. Όπου βλέπουμε τον πρωταγωνιστή του φιλμ, τον μέγα μπιλιαρδόρο πρωταγωνιστή του φιλμ να παίζει με.. έναν άλλο μάγο της στέκας και να χάνει. Να χάνει διαρκώς, να χάνει εύκολα, να χάνει πανηγυρικά. Και γυρνάει κάποια στιγμή ο αντίπαλός του και του λέει:
«Μοιάζει με εφιάλτη, ε; Γίνεται όλο και χειρότερο…»
Το αυτό και με την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε θριαμβευτικά με επιδόσεις από τις καλύτερες της Ευρώπης, αντισταθήκαμε στον αρρώστια πιο γερά κι απ’ τον Πρέκα στο Ρούπελ, χαρήκαμε πολύ και ανοίξαμε σαμπάνιες, κηρύξαμε το τέλος της πανδημίας, κηρύξαμε το τέλος της πανδημίας, κηρύξαμε το τέλος της πανδημίας, γύρευε πόσες φορές κηρύξαμε το τέλος της πανδημίας. Και βρεθήκαμε τελικά στις 8 Νοεμβρίου του 2021, των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ μεγάλη η χάρη τους, τσίτα μπόμπα με 7.335 νέα κρούσματα, 65 νέους θανάτους, 477 διασωληνομένους και συνολικά 16.361 νεκρούς. Αν επιτρέπεται δηλαδή να τα γράφω όλα αυτά τα στοιχεία, γιατί μπορεί να έρθει και κάνας Άδωνις να μου τραβήξει το αυτί… [σήμερα 8.613 κρούσματα, 486  διασωληνωμένοι και 46 ακόμη νεκροί]
Την ίδια ώρα όπως μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ, υποσχέθηκε η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού στους φορείς του εμπορίου και της εστίασης ότι δεν θα ξανακλείσουν. Λέξη προς λέξη:
«Σε καμία περίπτωση μία μικρή αναστάτωση που δέχομαι ότι υπάρχει στη δουλειά σας δεν μπορεί να συγκριθεί με το όφελος που προσφέρει στην αγορά και στη χώρα η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί και με την απόφασή μας να παραμείνουμε ανοιχτοί και να μείνουν ανοιχτές οι οικονομικές δραστηριότητες όλο αυτό το διάστημα με τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει».
Είναι αυτό που ο φίλος μου ο Μπάμπης, από τους τσάκαλους του οικονομικού ρεπορτάζ, ονομάζει πολύ γλαφυρά «ανοσία της οικονομίας» και το πετύχαμε μια χαρά σε αντίθεση με την «ανοσία της αγέλης». Δεν μας πήρε ο διάολος, αναμφιβόλως, και το καλοκαίρι δούλεψε το ταμείο και τώρα για τη Χριστουγεννιάτικη ζούρλια το κλείνουμε το ματάκι στους μαγαζάτορες. Μόνο που στο μεταξύ χάνεται ένα λεωφορείο κόσμος την ημέρα και έχουμε νύχτες «Αγίου Βαρθολομαίου» στα νοσοκομεία. Μην κοιτάς που τα είχε κάνει φρούρια απαραβίαστα ο Κικίλιας, καμιά φορά ο εχθρός ανακαλύπτει και την παραμικρή κερκόπορτά…
Βλέπε για παράδειγμα τα γήπεδα τα ποδοσφαιρικά που βγήκε ο υπουργός Υγείας ο Θάνος ο Πλεύρης και δήλωσε ότι άμα δεν φοράνε μάσκα οι φίλαθλοι θα πέφτουν τσουχτερά τα πρόστιμα στις ομάδες. Κι έκατσα εγώ να δω Απόλλων-ΑΕΚ το Σάββατο και Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ την Κυριακή και άμα φορούσε έστω ένας στους πέντε μάσκα απ’ τους θαμώνες να μου τρυπήσεις τη μύτη. Κι αυτό στα «επίσημα» και στις κυριλέ θύρες, γιατί στους φανατικούς ούτε ένα μασκοφόρο δεν παρατήρησα. Αλλά, ως γνωστόν, το καπνογόνο εξοντώνει πάσαν νόσον!
Και κάπως έτσι γίνεται όλο και χειρότερο που έλεγε και η ταινία. Και κάπως έτσι ο τρόμος απλώνεται πάνω απ’ τη χώρα. Όπως είχε απλωθεί και πέρυσι και κλειστήκαμε στις τρύπες μας σαν τα ποντίκια, αλλά ύστερα το ξεχάσαμε πάλι και βγήκαμε ανέμελοι και χαρωποί για σόπινγκ και νάιτ κρόουλινγκ. Για να βρεθούμε σήμερα κάτω απ’ τις ρόδες του λεωφορείου των νεκρών και να μην ξέρουμε κατά που να στρίψουμε. Σε μια χώρα ανοχύρωτη, δίχως άμυνες, όπου ο εχθρός προελαύνει χαμογελώντας!

Υ.Γ. 1: Υπενθυμίζω μερικές από τις δηλώσεις που βάλανε φωτιά στα τόπια, για όσους και όσες τις λησμόνησαν:
  • 20.05.2020: «Κερδίσαμε τη μάχη της υγείας»
  • 31.12.2020: «Βρισκόμαστε στον επίλογο της πανδημίας»
  • 8.2.2021: «Διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία από την πανδημία»
  • 3.11.2021: «Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει»
Υ.Γ. 2: Εν τω μεταξύ βγήκε χτες στο Mega o εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Τιμόθεος, και δήλωσε το εξής: «Οι ιερές εικόνες δεν μεταδίδουν ασθένειες»!
Κι ακόμη αναρωτιέσαι εσύ γιατί ψοφάμε;

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost