ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Η ευτυχία του να είσαι γόνος


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
δεν χρειάστηκε ποτέ να παλέψει για τον βιοπορισμό του. Γιος πρωθυπουργού και μέλος μιας πολύ πλούσιας οικογένειας τα βρήκε όλα εύκολα. Το σχολείο του.. ήταν, φυσικά, το Κολέγιο και πήγε κατευθείαν για σπουδές στο Χάρβαρντ. Ούτε πανελλαδικές, ούτε ελληνικά ΑΕΙ με τις καταλήψεις τους, ούτε οποιαδήποτε επαφή με την ελληνική μιζέρια.
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και τι ιδιωτικός τομέας! Οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank, σύμβουλος στην McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.
Τι συμπέρασμα βγάζει κανείς διαβάζοντας το βιογραφικό του; Ότι ήταν ένας εύπορος νέος που διέπρεψε, πιστός στα ιδεώδη της τάξης του, ως γιάπις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Απόλυτη συνέπεια μεταξύ θεωρίας και πράξης. Νεοφιλελευθερισμός ως ιδεολογία και ως τρόπος ζωής. Πριν και μετά την πολιτική.
Δεν έχει κρύψει ποτέ ποιος είναι: Πριν γίνει πρωθυπουργός είχε πει ότι οι ανισότητες είναι κάτι φυσικό και αναπόφευκτο στην ανθρώπινη κοινωνία, είχε δείξει την έγνοια του για τον ψυκτικό από το Περιστέρι και αφού εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνώρισε τα βάσανα των «εξαρτημένων από τον μισθό τους».
Και τώρα ήρθε η ώρα να υπερασπιστεί τις ιδέες του προωθώντας ένα νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά από κυβερνητικές διαρροές, διευκολύνει την εργοδοσία μέσω των ατομικών διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους που τους καθιστούν πιο ευάλωτους σε πιέσεις και καταναγκασμούς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τόσο παθιασμένος με το νεοφιλελευθερισμό που πάει κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Έχει πια τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι ο χρόνος εργασίας δεν αποτελεί τεκμήριο απόδοσης αλλά, αντίθετα, λιγότερες ώρες και λιγότερες μέρες εργασίας μπορεί να φέρουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα.
Ο πρωθυπουργός, όμως, δεν επηρεάζεται από τέτοια ερευνητικά δεδομένα και προχωρά ακάθεκτος προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών θα βρεθεί δίπλα στον Σοσιαλδημοκράτη Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και προφανώς το επεδίωξε για να υπογραμμίσει πόσο προοδευτικός είναι. Μόνο που ο Σάντσεθ προωθεί, πιλοτικά, την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας στη χώρα του. Ακούγοντάς τον ο Κυρ. Μητσοτάκης, μπορεί και να σοκαριστεί.