ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Ζώα ιδιοφυΐες

Τις εκπληκτικές δεξιότητες που διαθέτει ο εγκέφαλος των ζώων θα παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές -σε  Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– στη νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ «Ζώα ιδιοφυΐες» ..

(Animal Einsteins), παραγωγής Αγγλίας 2021, από τη Δευτέρα 10 έως και τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2021 (εκτός Σαββατοκύριακου), στις 15:00, στην ΕΡΤ2.

Σειρά ντοκιμαντέρ 6 επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2021.

Τα ζώα για να μπορέσουν να επιβιώσουν πρέπει να διαθέτουν εξυπνάδα.
Σ’ αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ, θα ανακαλύψουμε τις εκπληκτικές δεξιότητες που διαθέτει ο εγκέφαλος των ζώων και τις έξυπνες στρατηγικές που χρησιμοποιούν ορισμένα είδη, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους στη φύση.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, στις 15:00
Eπεισόδιο 1ο: «Μεγάλα μυαλά»
(Masterminds)

Στο πρώτο επεισόδιο, η πλέον σύγχρονη επιστήμη και οι τεχνολογίες αιχμής μάς αποκαλύπτουν πώς τα «μεγάλα μυαλά» της φύσης συναγωνίζονται τον ανθρώπινο νου.

Συγκεκριμένα, βλέπουμε πώς ένα κοράκι μπορεί να είναι εξυπνότερο από ένα πεντάχρονο παιδί, ενώ επιβεβαιώνουμε ότι οι μέλισσες μπορούν να κάνουν μαθηματικές πράξεις, καθώς και ότι οι φάλαινες είναι πράγματι εκλεπτυσμένες.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 11 Μαΐου 2021, στις 15:00
Eπεισόδιο 2ο: «Ειδικοί στην επικοινωνία»
(Communicators)

Σ’ αυτό το επεισόδιο αποκαλύπτουμε τα ζώα που ειδικεύονται στην επικοινωνία! Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία ώστε να πάρουμε εμείς μια γεύση από τον κόσμο αυτών των ζώων και να καταλάβουμε τις συζητήσεις τους.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, στις 15:00
Eπεισόδιο 3ο: «Χτίστες»
(Builders)

Η εύρεση ενός καταφυγίου είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ζώα. Κάποια ζώα, όμως, δεν χρειάζεται να βρουν ένα ασφαλές μέρος, απλώς το χτίζουν.

Αυτό το επεισόδιο αποκαλύπτει τους καλύτερους χτίστες και αρχιτέκτονες του ζωικού βασιλείου, ενώ ανακαλύπτουμε τι μπορούμε να μάθουμε από την κατασκευαστική τους ευφυΐα.
Από τους κάστορες μέχρι τα πτηνά και από τις αράχνες ώς τις μέλισσες, χρειάζεται μυαλό για να χτίσεις!

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 13 Μαΐου 2021, στις 15:00
Eπεισόδιο 4ο: «Κοινωνική δικτύωση»
(Social Networkers)

Μια ματιά στην κοινωνική ευφυΐα ζώων που ζουν σε ομάδες, από τα λιοντάρια που κυνηγούν ως αγέλη και είναι πιο έξυπνα από τ’ άλλα μεγάλα αιλουροειδή, ώς τους πιθήκους που δείχνουν εμπιστοσύνη βάζοντας το δάχτυλο ο ένας στο μάτι του άλλου.

Γνωρίζουμε τους επιστήμονες πίσω από μια νέα έρευνα που δείχνει ότι τα μυρμήγκια είναι αριστοτέχνες της κοινωνικής απόστασης και ότι οι θηλυκές ύαινες φτάνουν στην κορυφή της ιεραρχίας τους, χάρη στις ικανότητές τους στην κοινωνική δικτύωση.

Ανακαλύπτουμε ότι τ’ άλογα μπορούν να κρίνουν κάποιον που δεν έχουν δει ποτέ, κοιτάζοντας τη φωτογραφία του και το πώς τα φρύδια βοήθησαν τους σκύλους να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, στις 15:00
Eπεισόδιο 5ο: «Απατεώνες»
(Con Artists)

Σ’ αυτό το επεισόδιο αποκαλύπτουμε τις έξυπνες απάτες και την παραπλανητική συμπεριφορά που χρησιμοποιούν τα ζώα για να επιβιώσουν και να ευημερήσουν στο παιχνίδι της ζωής.

Από τα χταπόδια, τους απόλυτους άρχοντες της μεταμφίεσης, ώς τις θαλάσσιες ενυδρίδες που απάγουν μωρά και τα κρατούν ομήρους ζητώντας τροφή για λύτρα ή ακόμα και τις πυγολαμπίδες «μοιραία θηλυκά», ο φυσικός κόσμος βρίθει από πανούργες στρατηγικές.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 17 Μαΐου 2021, στις 15:00

Eπεισόδιο 6ο (τελευταίο): «Ταξιδιώτες»

(Travellers)

Σ’ αυτό το επεισόδιο γνωρίζουμε μερικούς από τους πλέον έξυπνους και εφευρετικούς ταξιδιώτες στο ζωικό βασίλειο.

Έγκριτοι επιστήμονες μάς τους συστήνουν και μας εξηγούν τους απίστευτους μηχανισμούς πλοήγησής τους, καθώς και το πώς η γνώση που μας προσφέρουν επιστρατεύεται στην υπηρεσία των ανθρώπων.