ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Φτηνότερες και περισσότερες υπερωρίες!


Οι διατάξεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου για αύξηση των υπερωριών, οι οποίες παραμένουν στην Ελλάδα σκανδαλωδώς φτηνές για τον εργοδότη λόγω χαμηλού ωρομισθίου, και σε μικρότερο.. βαθμό η ατομική σύμβαση εργασίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι το μεγάλο δώρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ένα τμήμα του ΣΕΒ αλλά και αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ενα δώρο προς συγκεκριμένες επιχειρήσεις που επί χρόνια πιέζουν ώστε να αρθεί το πλαφόν του ανώτατου αριθμού υπερωριών (96 ώρες στη βιομηχανία και 120 ώρες στις υπηρεσίες), το οποίο είθισται να παραβιάζουν καταβάλλοντας αντί του 20% και 40% επί του ωρομισθίου αμοιβή στο 80%.
Με τη νέα ρύθμιση το μέσο κόστος για τις υπερβάλλουσες υπερωρίες, που τώρα θα ενταχθούν εντός των προβλεπόμενων νόμιμων ορίων, θα μειωθεί κατά 50%! Γι’ αυτόν τον λόγο η δυνατότητα που δίνει το σχέδιο νόμου για αύξηση των νόμιμων υπερωριών στις 150 ώρες (ή ακόμα και στις 180, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας) είναι η πρώτη και σημαντικότερη εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη.
- από ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοψίνη στην Εφημερίδα των Συντακτών (ολόκληρο ΕΔΩ)