ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή, 4 Απριλίου 2021

Άλλα λέει ο Μητσοτάκης το πρωί, άλλα αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι, άλλα εφαρμόζονται


Αντάρτικο από τον εμπορικό κόσμο - Στέλνουν  υπουργούς να μαζέψουν το φιάσκο

Με αντάρτικο απειλεί ο εμπορικός κόσμος σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, καθώς ξεχειλίζει η οργή από την ανατροπή που έφερε παράταση του λουκέτου στο λιανεμπόριο των περιοχών αυτών..Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, μάλιστα, οι έμποροι διαμηνύουν ότι είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν αύριο, Δευτέρα, κανονικά τα καταστήματά τους, με το Μαξίμου να αντιμετωπίζει έναν νέο πονοκέφαλο, καθώς ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο να πέφτουν πρόστιμα σε επαγγελματίες, οι οποίοι βρίσκονται, ούτως ή άλλως, στα πρόθυρα κατάρρευσης. Παράλληλα, επιχειρεί να καθησυχάσει πως η παράταση αναστολής λειτουργίας ισχύει μόνο για την εβδομάδα που έρχεται.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικά κλιμάκια μεταβαίνουν στις τρεις αυτές περιοχές σε ρόλο πυροσβέστη ώστε να έχουν συναντήσεις και συσκέψεις για αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες στην Πάτρα. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα έχει συσκέψεις με τις δημοτικές αρχές, αλλά και εκπροσώπους των επαγγελματιών.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών έχει αποφασίσει το άνοιγμα των καταστημάτων αύριο, χωρίς προσωπικό και εξυπηρέτηση πελατών, ως έναν ακόμη συμβολικό τρόπο διαμαρτυρίας για το φιάσκο.
Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, οι διαμαρτυρίες ήταν ολοκληρωτικές, καθώς, εκτός από τον εμπορικό κόσμο, σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης εκτόξευσαν και γαλάζια στελέχη, από τον δήμαρχο της πόλης, έως και τοπικούς βουλευτές.
Στην Πολίχνη οι επαγγελματίες δηλώνουν έτοιμοι να δηλώνουν αποφασισμένοι να σηκώσουν ρολά και να ανοίξουν κανονικά τις επιχειρήσεις τους παρά το όποιο κόστος των προστίμων.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, έστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση αυτή.
Κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλαν και οι περιφερειάρχες των τριών περιοχών ζητώντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους καταστηματάρχες.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Το εκρηκτικό μείγμα που υπάρχει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των παραπάνω περιοχών δεν έμεινε ασχολίαστο από τα κόμμα της αντιπολίτευσης.
«Χθες το μεσημέρι ο κ Μητσοτάκης εξηγούσε πόσο έχει πετύχει η κυβέρνησή του στη διαχείριση της πανδημίας και προσπαθούσε να πείσει πως έχει σχέδιο. Το βράδυ η επιστημονική Επιτροπή ακύρωνε το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, που ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει πριν λίγες ώρες. Δεν περίμενε κανείς αυτό για να καταλάβει το μπάχαλο της κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σχετική του ανακοίνωση, προσθέτοντας τα παρακάτω: «Περιμένουμε, όμως, από τον κ. Μητσοτάκη να εξηγήσει στους πολίτες τι άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες, αλλά και να δώσει τα πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής στη δημοσιότητα. Να δούμε επιτέλους αν η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει έστω και μισή εισήγηση των ειδικών ή τους έχει μόνο και μόνο για να τους επιρρίπτει ευθύνες όποτε τα κάνει μαντάρα».
Για «εμπαιγμό και κοροϊδία των πολιτών, των μικρομεσαίων και των εργαζομένων που βρίσκονται ένα χρόνο τώρα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΜεΡΑ25, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της.
Το ΜέΡΑ 25 αναφέρει ότι «δεν πρόλαβαν να ανακοινωθούν κάποια πρώτα δυσνόητα μέτρα για το λιανεμπόριο, και ακόμα κι αυτά πάρθηκαν πίσω άρον άρον για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, μετά από μία ακόμα συνεδρίαση "θρίλερ" της εργαλειοποιημένης επιστημονικής επιτροπής σε ζωντανή σύνδεση με τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη». Προσθέτει ότι «οι παλινωδίες, η εγκληματική διαχείριση και το μπάχαλο μιας επικίνδυνης τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία κυβέρνησης, είναι πια το "νέο νορμάλ"».
«Άλλα λέει ο κ. Μητσοτάκης το πρωί, άλλα αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι, άλλα εφαρμόζονται. Το αλαλούμ της κυβέρνησης της ΝΔ συνεχίζεται και στοιχίζει πολύ ακριβά», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Tύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη.

Πώς θα λειτουργεί το λιανεμπόριο από την ερχόμενη Δευτέρα

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με τα μέτρα
Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:
  • Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
  • Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).
Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παρλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.
Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.
Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.
Ως συνέπεια αυτής της αναστολής, τα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές όπου ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.
Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους.
Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.