ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή…

Όταν το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως αποφασίζει και διατάζει

του Χρήστου Ξανθάκη 

Κάθομαι και ξανακοιτάω τις φωτογραφίες από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα.
Κάθομαι και βλέπω που είχανε πάει τα μέλη του ΠΑΜΕ από νωρίς στην πλατεία και αφήνανε κόκκινα χαρτονάκια στις τσιμεντόπλακες,.. μην ξεχαστεί κανείς και πάει και κολλήσει στο διπλανό του.
Κάθομαι και σκέφτομαι πόσο ούφο ήμουνα που είχα μιλήσει τότε για «γυμναστικές επιδείξεις» και πόσο απέραντη ήταν η σοφία του Περισσού, που κάτι τέτοιες περιστάσεις δύσκολες τις έχει για πρωινό. Για ψωμοτύρι, επί το εργατικότερον!
Και όλως περιέργως, μου έρχεται μια άλλη εικόνα στο μυαλό, εκείνη του επιθεωρητή Χάρυ Κάλαχαν που τον έχει βάλει κάτω τον εγκληματία και είναι εκείνος έτοιμος να τραβήξει το μπιστόλι και γυρνάει ο ντέρτι Χάρυ και του λέει:
«Άντε πανκ, φτιάξε μου τη μέρα»!
Ρε παιδιά, αν δεν ήταν τόσο κομμουνιστής ο Κουτσούμπας και τόσο αλλεργικός στην αμερικάνικη κουλτούρα, είμαι σίγουρος ότι κάπως έτσι θα απαντούσε στο τηλεφώνημα του Χρυσοχοΐδη. Όπου τον πήρε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως (μωρέ δεν πα’ να του αλλάξουν χίλια ονόματα, σημασία έχει τι γράφει στην ούγια…) και του πούλησε τρέλα και τσαμπουκά για τη γιορτή του Πολυτεχνείου. Κι ο Κουτσούμπας του το ‘κλεισε στα μούτρα!
Για να ακολουθήσει το σχόλιο εκ μέρους του ΚΚΕ:
«Ντροπή και αίσχος σε όσους για μια ακόμη φορά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πανδημία για να επιβάλλουν “σιωπητήριο” και σε όσους προσπαθούν να “μετατρέψουν” την -αναγκαία για τη ζωή και την υγεία- μάσκα σε “φίμωτρο”» .
Και δεν την πάτησε μόνο από τον Κουτσούμπα ο Χρυσοχοΐδης, την πάτησε και από τον Βαρουφάκη, που του παρήγγειλε ότι θα κατέβουν να αποτίσουν φόρο τιμής στο Πολυτεχνείο εννέα βουλευτές και στελέχη του κόμματος και ο Χρυσοχοΐδης του είπε όχι εννέα, τέσσερις θα στείλεις και ο Βαρουφάκης του είπε καλά κρασά και ο Χρυσοχοΐδης του είπε θα σας συλλάβω και ο Βαρουφάκης του απάντησε «οψόμεθα στους Φιλίππους» και του το ‘κλεισε κι αυτός, είχε σοβαρότερες δουλειές ν’ ασχοληθεί.
Από ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, βγήκε μια ανακοίνωση πριν από λίγο όπου σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν θα παραστεί φέτος στο αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι. Εορτασμός του Πολυτεχνείου με ραντεβού και άδεια από την Αστυνομία δεν μπορεί να υπάρχει. Αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ που μαρτύρησαν αγωνιστές της δημοκρατίας».
Πόσοι και ποιοι θα πάνε το αφήνει ανοιχτό και μάλλον θα μάθουμε τελευταία στιγμή αν θα υπακούσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην «περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων». Έχει μια σημασία, έχει μια σημασία μεγάλη αν θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με διάθεση συμβιβαστική ή θ’ αποφασίσει, έστω δια της πλαγίας οδού, να συγκρουστεί. Και θα μετρήσει πολύ για το μέλλον…
Μ’ αυτά και μ’ αυτά λοιπόν, σιμά κοντά φτάνουμε στην κρίσιμη μέρα. Στο κρίσιμο πρωινό όπου δεν θα κατέβει όλος ο λαός στους δρόμους αλλά δεν θα είναι και σκέτη ερημιά. Μα βουλευτές, μα συνδικαλιστές, μα αρχηγοί κομμάτων, μα απλοί πολίτες κάποιοι θα πάρουν το στρατί και θα βρεθούν απέναντι στην αστυνομία. Και θέλω να δω τότε τι θα κάνουν τα όργανα της τάξεως.
  • Θα τους περάσουν βραχιολάκια;
  • Θα περάσουν βραχιολάκια στον Τσίπρα και στον Κουτσούμπα;
  • Θα περάσουν βραχιολάκια σε βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου;
  • Θα περάσουν βραχιολάκια σε δέκα, εκατό, χίλια μέλη του ΠΑΜΕ;
Ω ναι, πραγματικά, θα ζούσαμε τότε στιγμές αστυνομικού μεγαλείου και θα μας συζήταγε όλος ο πολιτισμένος κόσμος!
Τα ματάκια τους θ’ ανοίγανε σαν πιάτα και θ’ αναρωτιόνταν: Πώς διάολο κατάφερε η κοιτίδα της δημοκρατίας να γίνει ο τάφος της;

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost